Ucraina a acuzat miercuri Kremlinul ca da dovada de "complexe imperialiste". Liderul de la Kiev da astfel prima replica la atacul violent initiat de presedintele rus Dmitri Medvedev, pe care analistii l-au perceput ca o incercare de a influenta campania prezidentiala din Ucraina.

"Din nefericire, tanara conducere rusa devine prizoniera vechilor complexe imperialiste care i-au faurit un dusman extern si au inlocuit dialogul de la egal la egal cu un limbaj plin de insulte si amenintari", se arata in declaratia semnata de Vira Uliancenko, sefa administratiei prezidentiale de la Kiev, citata de AFP. Este prima reactie oficiala ucraineana la scrisoarea publicata marti de presedintele rus Dmitri Medvedev si transmisa omologului sau de la Kiev, Viktor Iuscenko.

In mesajul publicat pe blogul sau, Dmitri Medvedev a acuzat Kievul ca a vandut arme Georgiei, ca vrea cu orice pret sa adere la NATO si pentru asta foloseste argumentul "amenintarii ruse" si ca este implicat in negocieri pe probleme energetice cu Uniunea Europeana. Liderul de la Kremlin a anuntat cu acea ocazie si ca amana sine die trimiterea unui nou ambasador rus la Kiev.

Pozitiile exprimate de Medvedev "provoaca indignare si ingrijorare fata de tactica si strategia folosite de autoritatile rusesti", a continuat Vira Uliancenko. "Tonul agresiv al mesajului transmis de liderul rus il vizeaza nu doar pe Viktor Iuscenko si politica sa, ci intreg poporul ucrainean", a afirmat aceasta.

Cotidianul ucrainean Segodnia, apropiat de opozitie: Medvedev vrea sa il sprijine pe Ianukovici, rivalul lui Iuscenko, la prezidentialele din 2010

Declaratia lui Medvedev a fost vazuta in Ucraina ca o incercare a Kremlinului de a influenta alegerile prezidentiale ucrainene ce vor avea loc pe 17 ianuarie 2010. Potrivit estimarilor facute de analisti, liderul opozitiei pro-ruse Viktor Ianukovici este plasat in preferintele electoratului mai bine decat actualul presedinte ucrainean. "Presedintele rus vrea pe aceasta cale sa isi arate sprijinul pentru Ianukovici", a explicat cotidianul ucrainean Segodnia, apropiat de opozitie.

Viktor Ianukovici, candidat la conducerea Ucrainei sustinut deschis de Moscova, a fost pe punctul de a deveni presedinte la alegerile din 2004, insa "victoria" sa a fost anulata in justitie, din cauza fraudelor masive. Ascensiunea la presedintie a rivalului sau, Viktor Iuscenko, opozant pro-occidental la acel timp, a fost perceputa de Rusia ca o adevarata lovitura; iar dovada stau relatiile dintre cele doua state, care s-au degradat vizibil.

Viktor Iuscenko are 3% din intentiile de vot, Viktor Ianukovici - 25%

Potrivit jurnalistilor de la AFP, Rusia incearca acum - ajutata de cotidianul ucrainean Segodnia - sa isi ia revansa printr-o victorie "adevarata" a lui Ianukovici la alegerile din 2010; si care nu este imposibila: cu 25% din intentiile de vot, el il devanseaza pe premierul Iulia Timosenko (16%) si pe fostul presedinte al Parlamentului, Arseni Iateniuk (12,3%). Paradoxal, sondajele ii atribuie presedintelui Viktor Iuscenko doar 3% din intentiile de vot.

Declaratiile lui Medvedev "pot intari sentimentele patriotice din vestul tarii (regiune cunoscuta pentru orientarea pro-occidentala si pentru nationalismul sau) si pot mari popularitatea lui Iuscenko", a estimat istoricul si politologul ucrainean Kost Bondarenko. Iulia Timosenko, perceputa ca pro-occidentala, dar care se abtine de la orice critica deschisa impotriva Moscovei, risca sa se numere printre perdanti, estimeaza Segodnia.

Pentru o parte a ucrainenilor, demersul lui Medvedev are ca obiectiv testarea loialitatii candidatilor la alegerile prezidentiale. "In functie de reactia lor, Rusia il va alege pe cel pe care il va sustine", a declarat deputatul nationalist Iuri Kostenko, intr-un comunicat. De cealalta parte, ambasada Rusiei in Ucraina a negat existenta oricarei legaturi intre declaratia lui Medvedev si alegerile prezidentiale de la Kiev.