Cu sprijinul presedintelui Dmitri Medvedev, relatiile Rusia-Ucraina au atins linia dincolo de care este numai ruperea raporturilor, scrie Nezavisimaia gazeta. Cetatenii celor doua tari cred ca situatia a fost adusa in pragul absurdului, in timp ce majoritatea expertilor privesc ultimele evenimente prin prisma alegerilor prezidentiale ucrainene din ianuarie. Anuntand ca amana instalarea la post a noului ambasador al Rusiei la Kiev, Dmitri Medvedev a transmis un mesaj foarte clar fortelor proruse din Ucraina: Moscova este interesata de schimbarea puterii.

Ceea ce inseamna, au tras concluzia observatorii, ca, in alegerile viitoare, Moscova isi va sustine candidatul. Analisti din diferite capitale CSI sunt de parere ca, indiferent de rezultatul noilor schimburi de replici dintre Kremlin si Kiev, pasul intreprins de autoritatile ruse vor determina o si mai mare distantare de Rusia a partenerilor mai mult sau mai putin apropiati din spatiul postsovietic: nimeni nu va dori sa devina urmatorul subiect al educatiei cu biciul, chiar in conditiile existentei unor argumente grele.

“Mesajul sefului tarii este un document serios. El ofera o analiza sistemica a tututor problemelor complexe existente in raporturile bilaterale si care au aparut nu din vina noastra”, a comentat purtatorul de cuvant al MAE rus, Igor Liakin-Frolov. “Nu vrem sa dramatizam lucrurile. Situatia creata nu inseamna ruperea relatiilor, introducerea regimului de vize si altele. Este dreptul nostru de a decide cand ambasadorul trebuie sa plece in tara de destinatie. Totul depinde de modul in care vor evolua, in continuare, relatiile ruso-ucrainene. De fapt, asa a spus chiar presedintele”, a aratat diplomatul.

Ce spun analistii

Vicepresedintele comisiei Dumei de stat pentru relatiile cu CSI, Konstantin Zatulin, a exclus posibilitatea ca noul ambasador sa ajunga la destinatie inainte de alegerile din Ucraina. In opinia sa, sosirea noului ambasador presupune organizarea unei ceremonii de inmanare a scrisorilor de acreditare, ca o confirmare a unui dialog bun. “Presedintele rus l-a privat pe colegul ucrainean de posibilitatea ca, folosindu-se de aceasta ceremonie, sa evoce bunele relatii dintre tarile noastre”, spune Zatulin.

Aleksei Arbatov, directorul centrului pentru securitate international al Institului pentru economie mondiala, a aprobat, la randul lui, actiunea lui Medvedev: “Ucraina este intr-atat de importanta pentru noi, incat sa trimiti acolo un om care ar fi stricat totul, ar fi fost incorect. Trebuie trimis un politician cu autoritate, un om cu greutate, care sa contribuie la dezvoltarea relatiilor”.

“Se pare ca Rusia a dorit sa sublinieze, astfel, ca in pofida imbratisarilor cu Barack Obama, in raporturile cu CSI, in special pe directia ucraineana, ea va ocupa si pe mai departe o pozitie dura”, estimeaza, pe de alta parte, expertul Aleksei Malashenko, de la Centrul Carnegie. In opinia sa, acest pas nu inseamna “un amestec in treburile interne ale Urainei si nici o tentativa de a influenta rezultatul alegerilolor”.

“O pozitie de forta in relatiile cu Ucraina este mult mai importanta decat prezenta sau absenta unui ambasador rus la Kiev”, sustine, citat de RBK Daily, directorul Agentiei moscovite pentru comunicare politica si economica, Dmitri Orlov.

In opina sa, in ultimele decenii, Rusia nu a avut o astfel de pozitie – fapt exploatat la maxim de Kiev care, asigurand Moscova de prietenie a continuat, in acelasi timp, sa promoveze o politica antiruseasca. Prin mesajul sau de ieri, “Medvedev a trasat cadrul dialogului cu Ucraina si pozitiile cheie, de la care Moscova nu intentioneaza sa dea inapoi”.