Aproximativ 650.000 de camile de pe teritoriul Australiei vor fi vanate si impuscate din elicopter, unele dintre ele ajungand chiar burgeri, intr-o incercare de a reduce pagubele create de aceste animale, introduse pe teritoriul australian in 1840 si al caror numar a crescut necontrolat, anunta SkyNews. Statul australian a aprobat un plan in valoare de 9,5 milioane de lire sterline si va trimite elicoptere la bordul carora se vor afla lunetisti pentru a vana camilele ce au ajuns sa intre pana si in casele oamenilor pentru a cauta apa.

Camilele au fost introduse pentru prima oara pe teriroriul australian in anul 1840 pentru a ajuta exploratorii sa se deplaseze prin desert, dar de atunci numarul acestor animale a crescut necontrolat.

In prezent sunt aproximativ un milion de camile in Australia care concureaza cu vacile si oile pentru mancare, au ajuns sa distruga vagetatia si chiar sa invadeze zonele locuite in cautare de apa. In unele cazuri, camilele au speriat locuitorii unor asezaminte izolate, intrand in bai si distrugand conductele de apa.

Guvernul australian a aprobat suma de 9,5 milioane de lire sterline pentru vanatoare de camile. Pe langa lunetisti si elicoptere, oficialii australieni planuiesc sa transforme o parte din camilele vanate in burgeri.

Glenn Edwards, care lucreaza la programul guvernamental de eliminare a camilelor, a declarat ca numarul total al acestor animale ar trebui redus cu doua treimi pentru a opri un dezastru ecologic.

Camilele - masini de distrus

“Camilele distrug totul, mananaca mult mai mult decat turmele de oi si capre, periclitand astfel nu doar vegetatia salbatica ci si culturile agricole. Sunt precum niste masini de distrus, mananca pana la 80% din plantele disponibile”, declara profesorul Murray McGregor, general manager al institutului Desert Knowledge Cooperative Research Center, citat de descopera.ro.

Cu toate acestea, nu toata lumea este de acord cu macelul planuit de catre stat. Exportatorul de camile, Paddy McHugh, a declarat ca o vanatoare de camile ar fi ineficienta. "Ce se va intampla peste 15 ani cand numarul de camile va ajunge iarasi aici. Vom irosi alte 9,5 milioane?", a declarat McHugh, citat de SkyNews.

Pe langa acest aspect, multi se intreaba daca impuscarea camilelor reprezinta cea mai "umana" metoda, dar, Tony Peacock, CEO la University of Canberra's Invasive Animals Cooperative Research Center, a declarat ca impuscarea camilelor din elicopter este "chiar o metoda buna, desi suna brutal". "Daca as fi camila, as prefera sa fiu impuscat in cap", a declarat Peacock.