Seful Guvernului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, a declarat ca retragerea fortelor israeliene din Fasia Gaza in 2005 a fost o greseala care nu se va mai repeta, informeaza Haaretz. Netanyahu a facut aceasta declaratie la inceputul sedintei saptamanale a Executivului, desfasurata duminica, unde s-au marcat patru ani de la evacuarea coloniilor din Gaza si Cisiordania.

"Retragerea unilaterala din Gaza nu ne-a adus nici pace, nici securitate. Din contra. Teritoriul a fost transformat intr-o baza controlata de Hamas. Nu vom face din nou aceeasi greseala", a spus premierul de la Ierusalim, adaugand ca va cauta sa obtina pacea cu "parteneri mult mai moderati".

Netanyahu a adaugat ca tara sa vrea un acord cu palestinienii care sa recunoasca Israelul si sa ii garanteze demilitarizarea viitorului stat palestinian.

"Ce a fost facut nu mai poate fi reparat. Vrem un intelegere bilaterala, care sa includa recunoasterea de catre palestinieni a Statului Israel si un acord de securitate realizabil", a afirmat Netanyahu.

Trupele israeliene s-au retras din Fasia Gaza in septembrie 2005, dupa ce stationasera in zona 38 de ani. Circa 8 000 de colonisti evrei au fost evacuati atunci, potrivit planului realizat de premierul din acea vreme, Ariel Sharon.