Protestele din Xinjiang si Tibet au fost gandite si organizate de separatisti care traiesc in strainatate. Declaratia a fost facuta vineri de autoritatile chineze, in fata Comitetului antirasism al ONU, scrie AFP.

"Faptele au demonstrat clar ca cele doua incidente au fost premeditate (...) conduse si initiate de separatisti din strainatate, apoi organizate de separatistii din interiorul Chinei", a explicat seful delegatiei chineze, Duan Jielong. El a luat apararea minoritatilor chineze in fata Comitetului pentru eliminarea discriminarii rasiale, la Geneva, acuzand acesti separatisti de "crearea unei rupturi etnice, de ura si subminare (...) a unitatii nationale, precum si a integritatii teritoriale".

"Aceste crime violente incalca grav nu doar legea chineza, dar si cuvintele si principiile Conventiei internationale pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala", a acuzat Duan Jielong. Responsabilul chinez a explicat ca guvernul sau "a luat masuri legale rapide" pentru a pune capat acestor acte, masuri care au primit sustinerea "tuturor grupurilor etnice" din China.

Potrivit autoritatilor de la Beijing, violentele din 5 iulie din regiunea autonoma Xinjiang (din nord-vestul Chinei) - locuita in majoritate de uiguri, musulmani vorbitori de limba turca - au facut cel putin 197 de morti, cele mai multe victime numarandu-se din randul chinezilor han, etnie majoritara in China. Protestele au survenit la aproximativ un an dupa ciocnirile din Tibet. Joi, Dalai Lama a declarat ca politica promovata de chinezi in ceea ce-i priveste pe minoritari a "esuat" si trebuie modificata.

Comitetul ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale analizeaza situatia minoritatilor din statele semnatare ale Conventiei, urmand ca luni sa faca o serie de recomandari pentru situatia din China.