O galerie daneza va expune la sfarsitul acestei luni operele lui Kurt Westergaard, printre care si una dintre caricaturile profetului Mahomed, care au provocat proteste violente ale musulmanilor in 2006, relateaza AFP.

Expozitia de acuarele semnate Kurt Westergaard se va deschide in 29 august, la Galleri Draupner din orasul Skanderborg (centrul Danemarcei). Printre exponate se afla caricatura pusa in vanzare de Trykkefrihedsselskabet, Asociatia pentru apararea libertatii presei.

In 2005, cotidianul danez Jyllands-Posten a publicat o serie de 12 caricaturi cu profetul Mahomed. Lucrarea incriminata il reprezinta cu un turban in forma de bomba cu fitilul aprins.

O alta galerie care ar fi trebuit sa gazduiasca expozitia s-a retras.

Anul trecut, Kurt Westergaard a primit premiul Sappho al Asociatiei pentru apararea libertatii presei pentru "Apararea dreptului la libera exprimare si la criticarea religiei".

Expunerea caricaturii, comenteaza AFP, l-ar putea pune intr-o situatie dificila pe fostul premier danez, Anders Fogh Rasmussen, care a preluat recent functia de secretar general al NATO. Candidatura lui Rasmussen a fost criticata de Turcia tocmai din cauza caricaturilor si a faptului ca acesta a aparat dreptul la exprimare al presei.

Turcia aprecia ca, avandu-l la conducere pe Rasmussen, Alianta va fi perceputa drept antimusulmana, in conditiile in care are trupe in Afganistan.