Mai multi locuitori ai unui oras din nord-vestul Chinei, aflat in carantina dupa inregistrarea mai multor cazuri mortale de pesta pulmonara, au fugit din localitate. Trei persoane au murit si o a patra este in stare grava in Ziketan, un oras cu 10.000 de locuitori aflat intr-o zona tibetana a provinciei Qinghai, potrivit AFP.

Autoritatile locale au pus orasul sub carantina, insa o parte dintre locuitori au parasit deja zona si multi altii se pregatesc sa le urmeze exemplul. "Sunt oameni din acelasi oras cu mine care au plecat. Le e frica de pesta pulmonara", a declarat pentru AFP un om de afaceri care lucreaza in Ziketan. "Exista posturi de control pe strazi, iar rutele sunt sub control strict. Singura solutie sa iesi din zona este sa mergi pe jos", a adaugat el.

"Am auzit spunandu-se ca multi lucratori migranti au plecat. Cu siguranta s-au intors la casele lor", a continuat omul de afaceri, care a refuzat sa-si dea numele. Politia locala a refuzat sa precizeze cate persoane au parasit orasul. Potrivit marturiilor, insa, Ziketan arata acum ca un oras fantoma, cu cea mai mare parte a magazinelor inchise si cu strazi pustii.

"Magazinul meu este inchis, ca cea mai mare parte a buticurilor. Au mai ramas doar micile tarabe de legume. Oamenii incearca sa nu mai iasa", a declarat agentiei de presa franceza un comerciant. "Cateva familii, inclusiv prieteni, au parasit orasul, cea mai mare parte pentru a merge in orasele natale", a continuat el.

Mai multe echipe medicale desfasoara operatiuni de dezinfectie in regiune si sunt in cautarea persoanelor care au intrat in contact cu cei bolnavi. Pesta pulmonara este forma cea mai puternica a pestei, dar si cea mai rara. Un tratament prin antibiotice este eficient, insa numai daca diagnosticul este pus la timp.