UPDATE: Liderul nord-coreean Kim Jong-Il l-a primit marti in vizita pe fostul presedinte american Bill Clinton. Semn de calmare a tensiunilor din ultimele luni si deschidere fata de Statele Unite, spun analistii, care raman insa sceptici cu privire la schimbarile politice din Coreea de Nord.

Sotul secretarului de stat american Hillary Clinton a facut marti o vizita surpriza la Phenian, pentru a negocia eliberarea celor doua jurnaliste americane condamnate la 12 ani de munca silnica, dupa ce au intrat in tara ilegal, scrie AFP. Cel putin oficial, acesta a fost subiectul intalnirii celor doi lideri. Agentia nord-coreeana KCNA, citata de media occidentale, a scris insa ca Bill Clinton i-a transmis lui Kim Jong-Il un "mesaj verbal" din partea presedintelui american Barack Obama.

Informatie dezmintita imediat de Casa Alba, care a anuntat ca vizita lui Clinton a avut ca scop "garantarea eliberarii celor doua americance". "Nu vrem sa riscam sa compromitem succesul misiunii fostului presedinte Bill Clinton", a precizat purtatorul de cuvant de la Casa Alba, Robert Gibbs, inaintea intalnirii cu liderul nord-coreean.

O vizita istorica: Bill Clinton, al doilea fost presedinte american care viziteaza Coreea de Nord

Vizita lui Bill Clinton in Coreea de Nord este a doua realizata de un fost presedinte american, dupa cea a lui Jimmy Carter in 1994, si are cel putin pentru Phenian o dimensiune politica. O vizita care intervine in plin impas in ceea ce priveste dosarul nuclear al regimului nord-coreean: pe 25 mai a avut loc in Phenian un test nuclear condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, pentru ca pe 4 iulie, de Ziua Independentei sarbatorita cu fast in SUA, nord-coreenii sa lanseze doua rachete.

Dosarul nuclear nord-coreean, un obiectiv major pe lista lui Clinton

In acest context, sosirea lui Bill Clinton in Coreea de Nord a fost vazuta ca o incercare de "incalzire" a relatiilor inghetate dintre Phenian si Washington. "Daca aceasta vizita nu va aduce progrese majore, cel putin va contribui la reluarea dialogului in ceea ce priveste procesul de denuclearizare a Coreei de Nord", a declarat pentru AFP Kim Yonh-hyun, specialist la Universitatea Dongguk din Seul.

Ca reactie la testele nucleare din 25 mai, ONU a decis sa inaspreasca sanctiunile contra regimului nord-coreean. De cealalta parte, Phenian a amenintat ca nu va renunta la ambitiile sale nucleare si ca va utiliza plutoniu in scopuri militare. Pentru Cheong Seong-chang, cercetator la Institutul sud-coreean Sejong, "Phenian va cauta cu ocazia acestei vizite sa imbunatateasca relatiile cu Washington sau sa iasa din impasul in care a intrat dupa recentele teste nucleare sanctionate de ONU". Vizita lui Bill Clinton "deschide calea discutiilor bilaterale, mai ales in ceea ce priveste programul nuclear nord-coreean", a continuat cercetatorul, pentru agentia de presa franceza.

Oficial nord-coreean: Hillary Clinton este "lipsita de inteligenta"

Vizita lui Bill Clinton vine, insa, la mai putin de doua saptamani dupa ce un purtator de cuvant al ministrului nord-coreean de Externe a declarat ca Hillary Clinton este "lipsita de inteligenta". Afirmatia a fost facuta in contextul in care secretarul de stat american se afla la un forum regional asupra securitatii, in Thailanda, consacrat discutiilor privind dosarul nuclear nord-coreean. "Doamna Clinton a facut o serie de remarce vulgare, nedemne de pozitia sa. (...) Cuvintele sale denota ca este lipsita de inteligenta", a atacat nord-coreeanul, dupa ce secretarul de stat american a facut presiuni asupra statelor participante la forum sa aplice sanctiuni ferme impotriva Coreei de Nord.