Trei persoane diagnosticate cu pesta pulmonara au murit, in ultimele zile, intr-o zona tibetana din nord-vestul Chinei. Potrivit AFP, care citeaza presa locala, autoritatile chineze au impus carantina intr-un oras cu 10.000 de locuitori. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pesta pulmonara este cea mai virulenta forma de ciuma, dar si cea mai raspandita si se transmite foarte usor de la om la om.

Ultima victima este un barbat in varsta de 64 de ani care a murit luni la Ziketan, oras din provincia Qinghai, potrivit Global Times, citat de AFP.

Cel putin noua oameni au fost pana acum contaminati, cei mai multi dintre ei fiind apropiati ai primei victime, un cioban in varsta de 32 de ani, dupa cum au anuntat autoritatile sanitare, citate de presa chineza. Contactate de AFP, autoritatile sanitare locale au refuzat orice comentariu pe aceasta tema.

Orasul Ziketan, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-est de capitala provinciei Xining, dispune de provizii suficiente, a relatat agentia China Noua, iar echipele medicale efectueaza operatiuni de dezinfectie si sunt in cautarea persoanelor care au intrat in contact cu bolnavii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a manifestat ingrijorarea, insa specialistii Organizatiei spun ca o eventuala epidemie de pesta pulmonara poate fi tinuta sub control. "Cu siguranta este un motiv de ingrijorare, mai ales ca, cel mai probabil, este vorba despre cea mai periculoasa forma de pesta pulmonara", a declarat Vivian Tan, purtatorul de cuvant al OMS la Beijing. "Din fericire, autoritatile au luat masurile necesare pentru a impiedica extinderea maladiei", a mai aratat oficialul OMS.

Cazurile de pesta pulmonara s-au inregistrat intr-o regiune slab populata, unde traiesc in principal ciobani tibetani. Orasul cel mai apropiat, care are 10.000 de locuitori, se afla in carantina.