Mai bine de jumatate dintre copiii din Marea Britanie care au fost tratati impotriva gripei porcine cu Tamiflu au prezentat efecte secundare, acestia suferind de greata, insomnii si cosmaruri, se arata in doua studii efectuate de cercetatorii britanici, informeaza CNN. Studiile privind efectele Tamiflu au fost efectuate de catre expertii de la Agentia pentru Protectia Sanatatii (Health Protection Agency - HPA) care au raportat ca "o mare parte" dintre copiii tratati cu antiviralul in cauza au raportat efecte secundare.

Informatiile din cadrul primului studiu au fost colectate de la 248 de copii din trei scoli din Londra si o scoala din sud-vestul Angliei care au fost tratati cu Tamiflu dupa ce unii dintre colegii lor au fost infectati de virusul gripei porcine.

Studiul noteaza ca: "51% dintre copii au prezentat efecte secundare. 31,2% au suferit de greata, 24,3% de dureri de cap, iar 21,1% de dureri de stomac". Acest studiu care prezinta efectele secundare a determinat oficialii britanici sa schimbe protocolul si sa administreze antiviralul doar cazurilor confirmate sau suspectate.

Al doilea studiu a urmarit 103 elevi de la trei scoli din Londra si a descoperit ca 53% dintre cei tratati cu Tamiflu au prezentat unul sau mai multe efecte secundare, cel mai intalnit fiind greata (29%). Alti 20% dintre cei care s-au plans de efecte secundare au acuzat dureri de stomac, iar 12% s-au plans ca au probleme cu somnul. 18% dintre copii au declarat ca nu se pot concentra normal, nu pot gandi limpede si ca au cosmaruri noaptea.