Cei care detin functii de sefi in Italia ar putea risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la un an, daca se fac vinovati de discriminare fata de femei la locul de munca, potrivit unor propuneri guvernamentale publicate vineri, anunta agentia ANSA, citata de AFP.

"Pana acum, sefii erau rugati sa elimine toate formele de discriminare a femeilor la locul de munca. De acum insa, comportamentul sexist al sefilor va fi total interzis, in caz contrar, acestia riscand penalitati serioase", a declarat Mara Carfagna, ministrul italian pentru Sanse Egale.

Ministrul a adaugat ca, prin propunerea legislativa, se doreste "inlaturarea obstacolelor care impiedica femeile sa-si urmeze cariera si sa acceada la pozitii manageriale".

Mai mult, noua legislatie sanctioneaza diferentele salariale intre barbati si femei si acorda o atentie deosebita tratamentului care li se acorda angajatelor insarcinate sau aflate in concediu de maternitate.

Astfel, potrivit proiectului de lege, durata maxima a pedepsei cu inchisoarea prevazuta pentru un caz de discriminare sexuala la locul de munca a fost majorata de la trei luni pana la un an. De asemenea, amenda maxima se va ridica acum la 50.000 de euro, fata de cea de doar 206 euro, aplicata in prezent. Legea vizeaza "toate formele de discriminare la care sunt supusi angajatii, fie barbati sau femei", specifica agentia ANSA.

Proiectul de lege a fost aprobat vineri de ministrii executivului de la Roma, dar acesta trebuie sa treaca prin parlament inainte de a fi adoptat. Itallia se va alinia astfel la directivele UE cu privire la egalitatea de sanse intre femei si barbati.