Autoritatile iraniene au recurs la forta pentru a dispersa miile de partizani ai opozitiei adunati joi in mai multe locuri din Teheran, pentru a aduce un omagiu victimelor violentelor care au avut loc dupa realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, relateaza AFP.

Peste 3.000 de manifestanti s-au adunat la Grand Mossala, loc de rugaciune sub cerul liber din centrul Teheranului, unde autoritatile interzisesera o ceremonie de doliu in onoarea victimelor manifestarilor din 20 iunie.

"Mai multi manifestanti au incendiat cosurile de gunoi, in timp ce politistii pe motociclete treceau prin mijlocul multimii, incercand sa-i disperseze", povesteste un martor.

Politia a reactionat violent si in fata a cateva mii de manifestanti care se adunasera in apropiere, pe bulevardul Vali Asr, facand uz de gaze lacrimogene.

Protestatarii scandau "Moarte dictatorului", "Eliberati prizonierii politici" si "Mir Hossein".

La inceputul serii, cea mai mare parte a manifestantilor parasisera locurile de adunare.

In cursul zilei, circa 2.000 de persoane s-au adunat la cimitirul Beheshte Zahra, in sudul capitalei, unde este inmormantata majoritatea victimelor revoltelor de strada.

Moussavi si Mehdi Karoubi, liderii opozitiei, s-au deplasat la cimitir, dar doar Karoubi s-a recules la morminte, in timp ce Moussavi a fost obligat sa plece de fortele de ordine, prezente masiv in zona.

Lui Moussavi "nu i s-a permis sa recite versetele din Coran care se pronunta in mod obisnuit in astfel de situatii si a fost imediat incercuit de politie si condus la masina sa", a declarat un martor.

Flori si coroane au fost depuse la mormantul lui Neda Agha-Soltan, tanara ucisa de un glont in data de 20 iunie si care a devenit, ulterior, un simbol al contestatarilor presedintelui Ahmadinejad.