Organizatia Natiunilor Unite a lansat joi, la Geneva, o serie de discutii care au ca scop legalizarea consumului de cocaina, la cererea Boliviei, pentru ca aceasta practica este „un drept al populatiei indigene”. Decizia a fost luata de Consiliul economic si social al ONU (ECOSOC), scrie AFP.

„Amendamentul pe care il propunem are ca obiectiv (...) ca statele unde se mesteca frunze de coca de secole sa isi poata pastra aceasta practica, iar consumatorii sa nu mai fie considerati delincventi, care incalca o norma internationala”, a explicat reprezentantul Boliviei, Angelica Navarro.

Intr-un mesaj adresat ECOSOC, presedintele bolivian Evo Morales arata ca producerea si consumul de coca este “o practica socio-culturala, rituala si milenara a populatiilor indigene”. Acest obicei este inca practicat „de milioane de oameni in Bolivia, Peru, in nordul Argentinei, in Chile si in Columbia”, a cotinuat Morales. Potrivit presedintelui bolivian, consumul de frunze de coca nu este nociv pentru sanatate si nici nu provoaca „probleme sau dependenta”. Ba, dimpotriva, „ajuta la combaterea senzatiei de foame, da energie (...) si ajuta metabolismul”.

Decizia de a nu schimba Conventia din 1961 ar fi „un atentat la drepturile populatiilor indigene”, a avertizat presedintele bolivian. Potrivit unui raport aprobat luni de ECOSOC, cultura ilegala de coca a cunoscut o crestere in Bolivia in 2007 si a ajuns sa se intinda pe 28.900 de hectare.