Programul alimentar mondial (PAM), organism al Natiunilor Unite, a anuntat miercuri ca va renunta la cateva misiuni, dupa ce promisiunile de primire de fonduri nu s-au materializat. Directoarea PAM, Josette Sheeran, a declarat ca bugetul pe 2009 al agentiei este de 6,7 miliarde de dolari.

Dupa mai multe consultari cu guvernele, agentia se astepta sa primeasca, insa, donatii de 3,7 miliarde de dolari, scrie AFP. "Ne confruntam cu un deficit de fonduri de urgenta periculos si fara precedent. O situatie cauzata de faptul ca nevoile au crescut semnificativ anul trecut, din cauza crizei alimentare", a explicat Josette Sheeran intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington. "Am taiat, in consecinta, 3 miliarde de dolari din programul nostru, ceea ce inseamna o reducere a misiunilor in intreaga lume, inclusiv in cele mai vulnerabile destinatii de pe planeta".

Directoarea agentiei nu a oferit detalii cu privire la aceste reduceri sau la un eventual calendar al retragerii misiunilor. Josette Sheeran a refuzat si sa numeasca tarile care nu si-au respectat promisiunile in ceea ce priveste furnizarea de fonduri. A explicat, in schimb, ca scaderea drastica a donatiilor este cauzata, in parte, de situatia dificila in care au fost puse guvernele dupa ce criza financiara s-a accelerat, provocand cea mai dura recesiune de zeci de ani.