Zhang Jun, vice-presedintele Curtii Supreme a Poporului, a declarat ca numarul persoanelor executate se va reduce considerabil, intrucat in viitor curtea intentioneaza sa dea mai multe pedepse cu moartea cu suspendare.

Zhang a declarat pentru ziarul chinez China Daily, citat de BBC, ca legislatia va fi imbunatatita, astfel incat sa se reduca numarul sentintelor cu moartea si sa se restranga folosirea acestei pedepse. La ora actuala, pedeapsa cu moartea se aplica si pentru crime cum ar fi evaziunea fiscala sau delapidare, insa Curtea va incerca sa determine aplicare pedepsei doar in cazul crimelor extrem de grave.

In urma cu doi ani, China a dat Curtii Supreme dreptul de a revizui sentintele cu moartea stabilite de alte foruri judecatoresti, iar aceasta decizie a dus deja la scaderea numarului de executii.

Potrivit activistilor pentru drepturile omului, China este tara cu cel mai mare numar de executii din lume. Amnesty International a anuntat ca in 2008 China a executat 1,718 persoane, adica 72% din totalul executiilor la nivel mondial.

Insa, China nu face publice statisticile cu numarul de persoane condamnate la moarte si cu numarul de persoane executate. Cu toate acestea, in septembrie 2007, atunci cand Curtea Suprema a Poporului a primit dreptul de a revizui cazurile, media de stat chineza a declarat ca numarul executiilor este cel mai scazut din ultimii 10 ani.