Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii Kirill a criticat virulent ideea aderarii la Uniunea Europeana a republicilor care au facut candva parte din Uniunea Sovietica, intrucat acestea, in opinia sa, nu pot aspira in cadrul comunitatii europene decat la un rol secundar, transmite Jurnal de Chisinau, citand Agerpres.

Patriarhul considera ca, pentru republicile postsovietice, salvarea se afla in spatiul spiritual al Rusiei istorice, ce reprezinta un proiect de civilizatie grandios.

"Nu sunt deloc impotriva lumii occidentale. Cunosc bine Occidentul, am trait acolo. Dar de ce in dialogul cu lumea occidentala adoptam cu usurinta rolul de subordonat? Ce valori atat de pretioase ne poate propune Bruxellesul si pe care noi sa nu le avem? Ce lucru unicat ne poate servi aceasta bogata civilizatie? Suntem gata sa intram in Europa unita cu ochii inchisi, dar nu de dragul unor idei, ci pentru a ne umple burtile. Mergem acolo nu de dragul unui vaccin pentru un mod de viata corect, ci de dragul stomacului si al banilor", a spus, pe un ton acuzator, Patriarhul rusilor, in pledoaria sa anti-UE.