UPDATE: Ambasadorul Japoniei in China a fost convocat de Beijing, dupa ce Rebiya Kadeer, liderul disidentei uigure din exil, a sustinut a doua conferinta de presa in Japonia. Ea a acuzat miercuri puterea de la Beijing ca pasteaza tacerea asupra disparitiei a aproximativ 10.000 de persoane, dupa revoltele din Urumqi.

China nu este singura tara pusa la zid pentru modul in care a intervenit in timpul sangeroaselor proteste. Rebiya Kadeer ataca si Statele Unite pentru lipsa totala de reactie, scrie AFP. "Aproximativ 10.000 de persoane din Urumqi au disparut intr-o singura noapte. Unde au plecat? Daca sunt moarte, unde sunt?", a intrebat disidenta, in timpul unei conferinte de presa sustinuta in Japonia.

Macelul din 5 iulie: 197 de morti si peste 1.000 de raniti

Pe 5 iulie, minoritatea uigura, musulmana si turca, a fost implicata intr-o serie de violente fara precedent, care s-au declansat in Urumqi, capitala regiunii Xinjiang. Potrivit unui oficial chinez, 197 de persoane au fost ucise si peste 1.000 ranite in revoltele din nord-vestul Chinei. Disidentii uiguri vorbesc, insa, de mii de morti.

Imagini de la revoltele din Urumqi

Xinjiang, o regiune autonoma cu 8,3 milioane de uiguri

Totul a pornit de la un mars al minoritatii uigure, care s-a transformat intr-un adevarat macel dupa interventia fortelor de ordine. Televiziunea de stat chineza a difuzat imagini surprinse in timpul protestelor, aratand numerosi civili raniti, plini de sange si cu fata la pamant. Xinjiang este o regiune autonoma care numara aproximativ 8,3 milioane de uiguri - populatie musulmana; pe acest teritoriu au loc in mod frecvent proteste, uigurii militand pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent si acuzand guvernul chinez de represalii politice si religioase.

Oficialii de la Beijing sustin, insa, ca masurile pe care le iau in zona au ca scop doar "lupta impotriva terorismului" si acuza disidentii uiguri aflati in exil ca poarta responsabilitatea organizarii demonstratiilor de duminica. Orasul Urumqi este practic divizat in doua: cartierul uigurilor si cel al chinezilor han. Iar unul dintre motivele pentru care uigurii protesteaza il reprezinta faptul ca Beijingul pompeaza bani si sustine dezvoltarea economica numai a partii in care traiesc chinezii han, restul populatiei fiind abandonata in saracie.

Rebiya Kadeer, in varsta de 62 de ani, traieste in exil in Statele Unite din 2005 si conduce Congresul Mondial Ugur. O personalitate extrem de vocala in timpul protestelor, Kadeer a acuzat guvernul chinez ca incearca "sa zdrobeasca poporul uigur". De cealalta parte, Beijingul acuza Congresul Mondial Uigur ca a alimentat violentele din Xinjiang. Rebiya Kadeer a negat orice implicare in violente: "responsabilitatea le revine autoritatilor care au transformat o manifestatie pasnica in proteste violente", a replicat aceasta. "Pentru uiguri, sa ia parte la o manifestatie e ca si cum ar comite un suicid", a continuat ea.