Britanicii si americanii sunt pregatiti sa inceapa un proces de negocieri fara precedent cu talibanii. Un efort concertat care aduce o modificare semnificativa a tacticii aplicate in aceasta zona de conflict. Obiectivul: deschiderea unei ere fara violenta, dupa opt ani de razboi in Afganistan, scrie The Guardian.

Ministrii si comandantii aflati in teatrul de operatiuni cred ca au creat conditiile optime pentru deschiderea unui dialog cu liderii locali, dupa ce talibanii au fost fortati sa se retraga in provincia Helmand. Si nu e decat inceputul retragerii, sustin britanicii, care spera ca prezenta militara continua a Marii Britanii in Helmand, intarita de sosirea a sute de trupe americane, va obliga liderii talibani sa puna capat insurectiei.

Londra si Washington au inceput deja discutiile privind "strategia de retragere" militara. La finalul celor cinci saptamani ale Operatiunii "Panther's Claw" - in cadrul careia sute de trupe britanice au eliminat insurgentii dintr-o regiune importanta a provinciei Helmand - generalul britanic Simon Mayall a declarat: "liderii talibani pot sa reia contactul cu guvernul, iar acest lucru se afla in centrul operatiunii".

A doua factiune a insurgentilor este considerata un element crucial in noua strategie aplicata in Afganistan, pentru ca ea controleaza un numar mare de luptatori in sudul Afganistanului. Prima factiune a liderilor talibani - adepti ai lui Mullah Omar - este de asteptat sa opuna rezistenta in continuare si sa refuze dialogul. A treia factiune, formata din simpli soldati fara angajamente puternice, este privita ca nesemnificativa si fara niciun fel de influenta.

Schimbarea tacticii a survenit dupa ce Ministerul britanic al Apararii a anuntat ca alti doi soldati britanici au fost ucisi in sudul Afganistanului. In total, zece soldati si-au pierdut viata in timpul Operatiunii "Panther's Claw".