Rusia a anuntat ca va aplica sanctiuni dure companiilor straine care vor livra arme catre Georgia. Declaratia a fost facuta vineri de ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, citat de agentia RIA Novosti.

"In virtutea unui decret prezidential, Rusia va lua masuri impotriva intreprinderilor straine care vor continua sa vanda arme Georgiei", a precizat oficialul rus. "Decretul nu prevede nicio exceptie. Daca se dovedeste ca un fabricant, oriunde ar fi el - in Oceanul Arctic sau in America - livreaza armament de razboi gruzinilor, decretul va fi aplicat", a avertizat Dmitri Rogozin.

O declaratie care vine la doar o zi dupa vizita vicepresedintelui american Joe Biden in Georgia, unde acesta a reafirmat sprijinul acordat de Statele Unite fostei republici sovietice. In vizita efectuata la Tbilisi, Joe Biden a transmis urmatorul mesaj, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele gruzin Mihail Saakasvili: "America este cu voi".

O vizita care a iritat, insa, Rusia. In aceeasi zi, viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a declarat ca Moscova este "profund ingrijorata de activitatea guvernului georgian privind remilitarizarea tarii, care este perceputa de anumite state cu calm si chiar ca un fapt pozitiv", scrie AFP. Intr-o aluzie clara la Statele Unite, Grigori Karasin a acuzat "anumite state" ca isi "mascheaza cooperarea militara cu Georgia sub actiuni de ajutor umanitar pentru depasirea consecintelor conflictului".

De la razboiul din august 2008, cand Georgia si Rusia si-au disputat controlul asupra teritoriului separatist gruzin pro-rus Osetia de Sud, Moscova priveste cu suspiciune orice cooperare militara intre Occident si Georgia.