O centrala nucleara din nord-vestul Germaniei, dezvoltata de grupul energetic RWE, a fost deconectata de la retea, vineri, dupa declansarea sistemului de securitate. Anuntul a fost facut de operatorul sau, pe fondul mai multor incidente la centralele nucleare din aceasta tara, scrie AFP.

Centrala de la Emsland a fost automat deconectata de la retea la ora locala 3.00, dupa punerea in functiune a unui sistem de securitate legat la un transformator, potrivit unui comunicat de presa remis de companie. "Incercam sa identificam factorul care a activat sistemul de securitate", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al RWE Power, filiala specializata in electricitate a gigantului energiei RWE. "Estimam ca, pentru moment, deconectarea nu va dura mai mult de doua zile", a continuat el.

La inceputul lunii iulie, o alta serie de incidente au avut loc la o centrala nucleara al carui operator este o filiala a grupului public suedez Vattenfall; probleme care au creat o vie dezbatere pe acest subiect, in conditiile in care energia atomica ramane un subiect delicat in aceasta tara.

In urma scandalului, cancelarul Angela Merkel a iesit public si a criticat vehement operatorul Vattenfall. Din prezent si pana in 2020, Berlinul trebuie sa inchida oficial, in mod progresiv, toate centralele nucleare. Un angajament care ar putea cadea, insa, la alegerile legislative din septembrie, daca Angela Merkel ajunge la o intelegere cu liberalii pentru formarea unei noi coalitii si ii abandoneaza pe social-democrati, actualii parteneri de coalitie, potrivit AFP. Liberalii s-au pronuntat de nenumarate ori pana in prezent in favoarea pastrarii centralelor nucleare.