Un purtator de cuvant al ministrului nord-coreean de Externe a declarat miercuri ca Hillary Clinton este "lipsita de inteligenta". Afirmatia a fost facuta in contextul in care secretarul de stat american se afla la un forum regional asupra securitatii, in Thailanda, consacrat discutiilor privind dosarul nuclear nord-coreean, scrie AFP.

"Doamna Clinton a facut o serie de remarce vulgare, nedemne de pozitia sa. (...) Cuvintele sale denota ca este lipsita de inteligenta", a atacat nord-coreeanul. Declaratiile au venit dupa ce secretarul de stat american a facut presiuni asupra statelor participante la forum sa aplice sanctiuni ferme impotriva Coreei de Nord.

"Statele Unite vor continua sa foloseasca toate metodele pentru a convinge Coreea de Nord sa elimine programul nuclear si sa revina la relatii normale cu intreaga lume", a declarat Hillary Clinton, intr-un discurs sustinut cu ocazia Forumului regional al Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (Asean). Mai mult, oficialul american a facut apel la membrii ARF - din care fac parte cele 10 state din Asean, plus alte 17 tari sau organizatii, printre care China, Rusia, UE si Japonia - sa puna in practica rezolutia de la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, adoptata dupa al doilea test nuclear al nord-coreenilor, de pe 25 mai.

Adoptata in unanimitate pe 12 iunie, rezolutia ONU prevede un sistem consolidat de inspectare a transportului aerian, maritim si terestru de marfuri, cu destinatia sau provenienta Coreea de Nord, precum si largirea embargoului pe arme. In replica, responsabilul nord-coreean prezent la discutiile ARF le-a cerut Statelor Unite sa abandoneze aceasta politica "ostila", catalogand drept "moarte" negocierile dintre Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, China, Rusia si SUA.