Potrivit unui oficial al politiei, fostul general Oleksiy Pukach, suspectat de uciderea jurnalistului Georgiy Gongadze, a marturisit ca el a comis crima, implicand in scandal si importante figuri politice.

Trupul decapitat al lui Georgiy Gongadze, un jurnalist de investigatii care a expus mai multe cazuri de coruptie la nivel inalt, a fost gasit intr-o padure, in Septembrie 2000. Acesta fusese rapit cu cateva luni inainte de descoperirea cadavrului, si s-a constatat ca fusese batut si strangulat, dupa care trupul a fost decapitat si ars.

Trei fosti politisti au mai fost arestati in acest caz, anul trecut, iar generalul Pukach a fost prins abia martea trecuta. Procurorii sustin ca Pukach ar fi pus la cale rapirea si ca l-ar fi strangulat pe jurnalist, insa familia victimei este de parere ca generalul ar fi primit ordin de la un superior pentru a face acest gest.

Imediat dupa descoperirea trupului, au fost facute publice inregistrari care indicau ca presedintele in functie la vremea aceea, Leonid Kuchma, ar fi pus la cale crima. In inregistrari, realizate de una din garzile de corp ale presedintelui si facute publice de un membru al opozitiei, Kuchma discuta cu fostul ministru de Interne, Yuri Kravchenko, despre eliminarea reporterului.

Yuri Kravchenko a fost gasit mort la scurt timp dupa incident si s-a stabilit ca s-a sinucis. Kuchma nu a negat ca vocea de pe inregistrari este a sa, insa a sustinut ca inregistrarile au fost montate in asa fel incat sa para ca a spus anumite lucruri pe care nu a intentionat sa le spuna, scrie BBC.