"Le Cafe de Paris", simbolul vietii italiene descrise de Fellini in "La Dolce Vita", a fost pus sub sechestru, miercuri. Celebrul local din centrul capitalei italiene, care a gazduit in anii '50 personalitati ale cinematografiei ca Frank Sinatra si Federico Fellini, a fost inchis in acelasi timp cu alte noua cafenele si restaurante din Roma, scrie AFP.

Motivul sechestrului: localurile sunt sub controlul unui clan al 'Ndrangheta, parte a mafiei calabreze, a anuntat Parchetul antimafia. "Roma este unul dintre locurile unde clanurile criminale si marele trafic international se dezvolta infiltrandu-se in economie, prin spalare de bani", a declarat Pietro Grasso, procurorul national antimafia, in cadrul unei conferinte de presa.

Operatiunea, condusa de parchetul din Reggio de Calabre, urmareste traseul investitiilor realizate in Roma de clanul Alvaro; cei mai multi bani provenind din traficul de arme si de droguri. Societati, activitati comerciale, apartamente si masini de lux au fost puse sub sechestru, totalul ridicandu-se la 200 de milioane de euro. Numai "Le Cafe de Paris" valoreaza 55 de milioane de euro.

In ciuda punerii sub sechestru, "Le Cafe de Paris" a putut sa-si deschida portile in timpul zilei, in timp ce fortele de ordine si-au continuat perchezitiile. 'Ndrangheta este mafia cea mai puternica si cea mai violenta din Italia. In vara anului 2007, trupurile a sase victime ale mafiotilor au fost gasite ciuruite de gloante, in Duisburg (in vestul Germaniei).

"Le Cafe de Paris" a devenit celebra dupa ce Federico Fellini a imortalizat localul din centrul Romei in filmul "La Dolce Vita", in 1960.