Israelul si Statele Unite se indreapta spre "o coliziune", din cauza impasului in care au ajuns in procesul de pace cu palestinienii si Siria. Avertismentul vine de la specialistii principalului institut israelian de studii strategice, scrie AFP.

"Nici acordul conditionat al premierului Benjamin Netanyahu de creare a unui stat palestinian, nici acordurile partiale dintre Israel si Washington pe dosarul nuclear iranian nu sunt de ajuns pentru inlaturarea unei coliziuni dintre cele doua state", se arata in raportul anual realizat de expertii de la Institutul de studii privind securitatea nationala (INSS).

Pentru a evita un impas prelungit si o confruntare cu Washington, cu urmari strategice "grave" pentru Israel, expertii preconizeaza ca "Israel va lansa propriile initiative", tinand cont de faptul ca "o pace economica" sustinuta de Netanyahu nu poate constitui o solutie. Potrivit cercetatorilor, initiativele trebuie sa urmareasca "noi acorduri interimare cu palestinienii", in perspectiva unei solutionari pe termen lung. Expertii avertizeaza ca este imposibila o rezolvare pe termen scurt a divergentelor de fond si a fracturii din tabara palestiniana, intre Autoritatea palestiniana a lui Mahmoud Abbas si miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza.

"Perspectiva unei coliziuni cu Washington este ingrijoratoare, responsabilii Departamentului de Stat mentionand deja posibile sanctiuni economice", a declarat pentru AFP unul dintre autorii raportului, generalul in rezerva Shlomo Brom. De cealalta parte, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a declarat marti ca este "prematur" sa se vorbeasca despre presiuni financiare asupra Israelului; nu a exclus, insa, in totalitate aceasta posibilitate.

Shlomo Brom a precizat ca "divergentele cu Washington nu pun in discutie angajamentul fundamental al Statelor Unite pentru a asigura securitatea Israelului". A aratat, insa, care ar fi impactul negativ al ruperii relatiilor asupra cooperarii strategice dintre cele doua state. "Dialogul strategic dintre cele doua tari este intr-un punct mort", in masura in care dialogul se deruleaza intre presedintele american Barack Obama si Benjamin Netanyahu, a continuat expertul israelian.

In ceea ce priveste conflictul cu Hamas, INSS estimeaza ca ofensiva israeliana din Fasia Gaza de la inceputul anului a adus Israelului "o stabilitate relativa", bazata pe descurajare. Shlomo Brom si alti cercetatori sustin, insa, ca acelasi rezultat ar fi putut fi atins fara a face recurs la razboi (care a facut peste 1.400 de morti palestinieni) sau cel putin printr-o operatiune mai scurta si fara atatea victime.