Guvernul pakistanez se opune intensificarii ofensivei SUA in Afganistan, temandu-se ca prezenta masiva a puscasilor marini in sudul tarii va forta insurgentii islamisti sa traca granita in Pakistan, relateaza New York Times, citand surse din servicii secrete.

Daca acest lucru se intampla, va genera o recrudescenta a violentelor in deja tensionata provincie Baluchistan.

India - principala preocupare, cu talibanii se poate negocia

Or, Pakistanul nu are suficiente trupe pentru a securiza regiunea, in conditiile in care singura modalitate pentru a asigura acest lucru este retragerea militarilor de la granita cu India.

Oficialii pakistanezi au subliniat ca India ramane principala preocupare a tarii, considerand ca problema militantilor talibani poate fi negociata.

In aceste conditii, dialogul cu talibanii si oprirea luptelor este in interesul national al Pakistanului, sustin surse din serviciile secrete pakistaneze.

Pe termen lung, talibanii din Afganistan pot deveni chiar potentiali aliati pentru Pakistan, dupa ce SUA vor parasi regiunea, asa cum au mai fost si in trecut.

"Prezenta masiva a trupelor americane din Afganistan va intari si mai mult perceptia ca avem de-a face cu o ocupatie straina. Va genera si mai multe victime civile si va aliena si mai mult populatia locala. De aici, va creste si rezistenta in fata trupelor straine", considera serviciile secrete pakistaneze.

Preocuparea majora a Islamabadului este ca ofensiva americana va impinge militantii peste granita, in Baluchistan, provincie care se invecineaza cu Waziristanul. Armata pakistaneza lupta deja, de foarte mult timp, impotriva insurgentei separatiste din regiune.

Trupele de la granita cu India raman pe pozitii

O 'migrare' a talibanilor in interoriul Pakistanului va obliga Islamabadul sa trimita mi multe trupe in regiunea de granita dar 'a muta trupele de la granita cu India este in afara oricarei discutii", a avertizat un oficial de rang inalt din serviciile secrete.

SUA sustin ca liderul talibanilor afgani, mullahul Muhammad Omar, conduce un cerc restrans de comandanti care gestioneaza razboiul din sudul Afganistanului de la baza lor din Quetta, capitala Baluchistanului.

Oficiali americani afirma ca acest consiliul taliban, cunoscut ca shura din Quetta, este 'adapostit' de autoritatile pakistaneze, in intentia de a putea negocia o viitoare alianta cu talibanii in Afganistan.

Serviciile pakistaneze de informatii au negat insa ca mullahul Omar s-ar fi aflat vreodata in Pakistan.