Departamentul de Stat american considera ca este prematur sa se puna problema aplicarii de sanctiuni Israelului pentru a obliga guvernul Netanyahu sa inceteze construirea de locuinte in sectorul arab al Ierusalimului. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood, a declarat ca "administratia SUA cauta sa creeze o atmosfera propice reluarii negocierilor in vederea incheierii unui acord de pace", relateaza postul de radio Vocea Israelului.

Robert Wood a subliniat ca nimeni nu cere Israelului sa actioneze intr-un mod care aduce atingere securitatii sale. Cu toate acestea, SUA insista ca Israelul si Autoritatea Palestiniana sa se achite de obligatiile ce le revin in baza planului de pace Foaia de Parcurs.

Ministrul adjunct de externe al Israelului, Danny Ayalon, a declarat recent ca Israelul are un drept inalienabil de a dezvolta Ierusalimul si de a actiona in conformitate cu interesele sale nationale.

Israel Land Fund, organizatie extremista, planuieste sa recupereze foste proprietati evreiesti din Iordania

In acest timp, o organizatie extremista israeliana se straduieste sa faca un alt gen de investitii imobiliare in Iordania. Aici ar exista mii de proprietati evreiesti, achizitionate in perioada dominatiei otomane sau a mandatului britanic care a luat sfarsit in 1946, odata cu proclamarea independentei Iordaniei.

Israel Land Fund sustine totodata constructiile evreiesti de locuinte din sectorul arab al Ierusalimului si a achizitionat terenuri si zeci de locuinte in teritoriile palestiniene din Cisiordania, a declarat presedintele organizatiei, Arieh King, pentru AFP.

Dupa infiintatea Israelului in 1948, Iordania a expropriat majoritatea pamanturilor detinute de evrei. Pana la semnarea tratatului de pace cu Israelul, dupa aproape o jumatate de secol, vanzarea de pamanturi cetatenilor israelieni sau unor reprezentanti ai lor era infractiune, pedepsita cu moartea. Desi pedeapsa capitala nu se mai aplica in acest caz, interdictia de vanzare se mentine si astazi.