Parlamentul britanic a adoptat marti seara o lege care va pune capat cheltuielilor abuzive ale unor deputati facute pe seama contribuabililor, dupa mai multe scandaluri care au zdruncinat guvernul laburist al primului ministru Gordon Brown, relateaza BBC.

Potrivit noii legi adoptate de Camera Comunelor si Camera Lorzilor, orice cerere falsificata de decontare a cheltuielilor va fi considerata ilegala, autorul ei riscand o pedeapsa ajungand pana la un an de inchisoare. O autoritate independenta va examina in detaliu cererile de rambursare, apoi va autoriza sau nu plati catre alesi.

De la inceputul anului, presa din Marea Britanie a facut numeroase dezvaluiri potrivit carora unii deputati ar fi obtinut rambursarea unor cheltuieli precum curatarea unei gropi sau construirea unei insule pentru rate la un helesteu. "Scandalul notelor de plata apartine trecutului", a declarat ministrul britanic al justitiei, Jack Straw.

In luna martie, ministrul britanic de interne, Jacqui Smith, ar fi solicitat la randul sau decontarea unor cheltuieli facute cu vizionarea a doua filme pentru adulti. Din greseala, factura aferenta serviciilor de televiziune prin cablu a fost inclusa de Smith in lista cheltuielilor de serviciu.