Profesorul Nouriel Roubini, cel care a prezis actuala criza globala, a afirmat ca redresarea economica va fi "foarte urata" si lenta, informeaza CNBC. Roubini a reluat declaratiile facute saptamana trecuta, spunand ca recesiunea actuala va dura 24 de luni si nu se va termina inainte de sfarsitul acestui an.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de profesorul de economie de la New York University:

  • redresarea va fi sub nivelul normal. Prognozez o crestere economica de 1% in urmatorii cativa ani. Vom avea si un somaj de 11% anul viitor iar redresarea va fi lenta
  • vom simti ca e recesiune chiar si cand ea va lua sfarsit
  • am spus mereu de-a lungul acestei recesiuni ca va dura 24 de luni. A inceput in decembrie 2007 si parerea mea este ca nu se va termina inainte de luna decembrie a acestui an
  • s-ar putea ca sistemul financiar sa fi depasit caderea libera. Cred ca am vazut ce era mai rau in acest sens. 
  • cred ca va urma un al doilea pachet de stimulare la sfarsitul acestui an. Va trebui sa avem mai multe fonduri in proiecte de infrastructura
  • SUA ar trebui sa iasa prima din recesiune, insa pietele emergente au inceput sa se miste in acest sens
  • le recomand celor care vor sa investeasca sa stea departe de activele riscante.

Saptamana trecuta, Dr. Doom, asa cum mai este cunoscut profesorul de la New York University, a infirmat unele articole aparute in presa, care il citau spunand ca "vede sfarsitul recesiunii in acest an".

Intr-o declaratie facuta la finalul sedintei de tranzactionare de joi, Roubini a spus ca declaratia sa legata de sfarsitul recesiunii in acest an "au fost scoase din context".

"S-a relatat astazi intens faptul ca am declarat ca recesiunea se va termina in acest an si ca mi-am imbunatatit perspectiva economica", a precizat Roubini intr-un comunicat de presa. "In ciuda acestor materiale, opiniile mele exprimate astazi nu sunt diferite de opiniile pe care le-am exprimat anterior. Cuvintele mele au fost scoase din context", a adaugat profesorul de economie.

Informatiile cu presupusele declaratii ale lui Roubini au facut ca bursa de pe Wall Street sa cunoasca o revenire spre finalul sedintei de tranzactionare.