Asociatia religiosilor combatanti (ARC), condusa de fostul presedinte Mohammad Khatami si care grupeaza clericii reformatori, a cerut luni organizarea unui referendum, avand in vedere ca "milioane de cetateni iranieni si-au pierdut increderea in procesul electoral", relateaza AFP.

"In masura in care milioane de iranieni si-au pierdut increderea in procesul electoral, Asociatia religiosilor combatanti cere organizarea unui referendum asupra a ceea ce s-a petrecut (scrutinul prezidential si realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad, n.r.), organizat de organisme independente", a precizat ARC, intr-un comunicat.

Potrivit constitutiei iraniene, doar ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, poate dispune organizarea unui referendum.

Asociatia sustine, de asemenea, propunerea fostului presedinte Akbar Hachemi Rafsandjani, care a cerut vineri eliberarea prizonierilor si autorizarea ziarelor interzise.

Mai multi membri ai guvernului presedintelui Khatami (1997-2005), dar si numerosi reformatori si ziaristi au fost arestati, in tulburarile care au urmat alegerilor prezidentiale din 12 iunie.

Candidatii opozitiei, Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karoubi, au denuntat rezultatele oficiale ale scrutinului si au cerut in zadar repetarea alegerilor.

Iran: Khamenei denunta din nou interventia externa in protestele de strada

Pe de alta parte, ayatollahul Ali Khamenei a acuzat din nou 'dusmanii' Republicii islamice ca au sustinut revoltele de strada care au urmat alegerilor din 12 iunie, in special prin intermediul presei.

"In conditiile in care interventia externa, si in special cea prin intermediul presei, este foarte clara, pretentiile lor potrivit carora nu intervin in afacerile interne iraniene este proba lipsei de onoare a acestora", a declarat numarul unu iranian, intr-un discurs sustinut in fata responsabililor tarii.