Compania care produce crocsii, faimoasele incaltari de plastic, se afla in pragul falimentului, ea avand termen pana la sfarsitul lunii septembrie sa-si plateasca datoriile de milioane de dolari acumulate in urma crizei financiare, potrivit Washington Post. Pana in urma cu cateva luni, Crocs era una dintre companiile de succes aparute in perioada boom-ului economic de la inceputul anilor 2000. Anul trecut insa, compania a pierdut 185,1 milioane de dolari, a concediat peste 2.000 de angajati si a acumulat zeci de milioane de dolari in datorii.

Aparuti in 2002, la initiativa a trei prieteni din Boulder (Colorado) care au preluat tehnologia de la o companie canadiana, crocsii au devenit rapid extrem de populari. Sabotii din plastic erau o investitie relativ ieftina (30 de dolari), iar compania a vandut in sapte ani peste 100 de milioane de perechi in intreaga lune: George W. Bush si cantaretul Steven Tyler de la Aerosmith s-au numarat printre cei care purtau incaltarile de plastic, in timp ce presedintele Consiliului de Administratie al companiei care-i producea ii asorta la smokingul sau elegant.

Washington Post sustine ca, pentru a raspunde cererilor, firma s-a extins foarte mult, achizitionand companii de accesorii pentru crocsi (Jibbitz sau Fury Hockey), construind fabrici de productie in Mexic si China sau centre de distributie in Olanda si Japonia. Criza financiara a redus insa foarte mult numarul clientilor. Compania s-a trezit cu un surplus mare de pantofi, cu datorii de milioane de dolari si cu intrebari legate de viitorul sau. Crocs are termen pana la sfarsitul lunii septembrie sa-si plateasca datoriile.

Compania e terminata, cred expertii

"Compania este terminata. Sunt zombi. Sunt morti si nu stiu inca", a declarat Damon Vickers, de la Nine Points Capital Partners in Seattle, in timp ce analistul Jeff Mintz, de la Wedbush, a afirmat ca "cererea a scazut iar ei s-au trezit ca au prea multe capacitati de productie si prea mult surplus".

Publicatia sustine ca povestea companiei Crocs este similara cu cea a economiei americane, care a cunoscut o perioada importanta de expansiune iar acum s-a contractat.

De la un profit de 168,2 milioane de dolari in anul fiscal 2007, Crocs s-a trezit cu pierderi de 185,1 milioane de dolari anul trecut, iar pretul actiunilor a scazut cu 76%.

O companie de audit independenta si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu "capacitatile companiei de a continua" sa existe.

Compania a decis in urma cu cateva luni sa numeasca un nou CEO, care promite ca va revigora brandul. Actorul George Clooney a declarat, de asemenea, ca va "lucra cu compania" pentru a o ajuta sa iasa din criza.