Nelson Mandela, primul presedinte sud-african de culoare, implineste sambata 91 de ani. Mai multe concerte, dar si actiuni de binefacere, sunt organizate in onoarea sa in Africa de Sud si la New York, informeaza AFP.

Lider al luptei impotriva apartheidului, Mandela isi sarbatoreste ziua de nastere in mijlocul familiei si alaturi de prietenii apropiati, la locuinta sa din Johannesburg. Deplasarile laureatului premiului Nobel pentru Pace sunt rare, din cauza starii de sanatate precare.

"Mandela a contribuit intr-un mod unic la stabilirea democratiei si la reconcilierea nationala", a declarat un alt fost presedinte al Africii de Sud, Frederik de Klerk. "Daca exista o singura poveste care trebuie spusa lumii, este cea a lui Mandela, a declarat la randul sau actualul presedinte, Jacob Zuma.

Mandela si-a petrecut 27 de ani din viata in inchisoare. Eliberat in 1990, el a negociat cu regimul segregationist si a fost ales presedinte la primul scrutin multirasial, din 1994, inainte sa se retraga cinci ani mai tarziu. A condus tara de la apartheid spre o democratie multirasiala si stabila, ceea ce i-a adus recunoasterea intregii lumi.

Principalul eveniment organizat sambata in onoarea lui Nelson Mandela are loc la New York, unde vor participa la un concert mai multe personalitati, printre care Aretha Franklin, Stevie Wonder sau Carla Bruni-Sarkozy.

In Africa de Sud, sunt organizate festivitati in toata tara. Cantareti locali si africani, precum Ayo, concerteaza in centrul orasului Johannesburg.