In Ierusalim o femeie bigota a fost arestata din cauza banuielilor ca si-ar fi ucis copilul prin infometare. Audierile acestui caz au devenit cea mai recenta miza a protestatarilor ultra-ortodocsi care, de cateva zile, sunt implicati in confruntari de strada cu politistii israelieni, noteaza CNN.

Autoritatile din Ierusalim au declarat vineri ca spera ca decizia instantei va pune capat protestului de trei nopti la care participa comunitatea ultra-ortodoxa din Israel.

Decizia Curtii Magistratilor ar putea permite femeii, care face parte din comunitatea ultraortodoxa, sa fie eliberata din custodia politiei si sa fie pusa sub arest temporar la domiciuliu.

Femeia, a carui nume nume nu a fost dat publicitatii, face parte dintr-o grupare sectara ultraortodoxa cunoscuta sub numele de Taldot Aharon, a carei membri considera ca Isrelul modern si legile existente sunt o creatie a omului si sunt mai prejos decat invataturile din Talmud, carte care conține interpretarea scolastica a Vechiului Testament, sub raport religios, legislativ, literar și istoric, in spiritul preceptelor religiei mozaice.

Aceste proteste nu au la baza doar decizia de arest a femeii bigote, ci sunt expresia tensiunilor continue care au loc pe de-o parte intre evreii ortodocsi, care constituie o treime din populatia Ierusalimului, si administratia laica a primariei. Cazul femeii si protestele pun in evidenta existenta gruparilor religioase ultraortodoxe in Israel ce inca asteapta revenirea pe Pamanat a lui Mesia si resping cultura moderna.

Femeia a fost arestata dupa ce politistii au fost informati de personalul unui spital care banuiau ca este vorba despre un abuz asupra copilului.