Nord-vestul Chinei este din nou teatrul violentelor dintre uiguri si fortele de ordine. Luni dupa-amiaza, in cartierul musulman din capitala regiunii Xinjiang s-au auzit mai multe focuri de arma, dupa care politia a evacuat aproximativ 200 de persoane din bazarul uigur. Potrivit martorilor, fortele de securitate au inceput focul, dupa ce mai multi uiguri inarmati le-au amenintat, scrie AFP. La cateva minute dupa incident, sute de politisti au intervenit in centrul cartierului musulman din Urumqi. Doi uiguri au fost impuscati mortal, pentru ca "incalcau legea", anunta agentia franceza de presa.

Bazarul uigur din Urumqi

"Potrivit primelor informatii, membri ai fortelor de patrulare au reperat trei infractori - se pare uiguri, inarmati cu bastoane si cutite lungi, care loveau un alt uigur", au precizat autoritatile locale, intr-un comunicat de presa citat de AFP. "Politia a deschis focul, in deplina legalitate, a omorat doi dintre suspecti si l-a ranit pe al treilea, care a fost spitalizat", se mai arata in comunicat.

"Am auzit peste zece impuscaturi si apoi zgomote foarte puternice. Imediat dupa schimbul de focuri, am vazut o multime de oameni fugind", povestea luni dimineata un medic uigur, pentru agentia de presa franceza. Fortele de ordine au intervenit si au blocat accesul in zona. Violentele vin la opt zile de la protestele care s-au soldat cu moartea a 184 de oameni si ranirea a 1.680, dintre care 216 grav, potrivit celui mai recent bilant oficial.

IMAGINI DE LA PROTESTELE DIN CARTIERUL MUSULMAN