Luni, in Statele Unite debuteaza audierile din Senat pentru confirmarea viitorului judecator al Curtii Supreme Americane, Sonia Sotomayor. Aleasa de Barack Obama si prezentata ca "o incarnare a visului american", Sotomayor a avut un traseu personal si profesional nu lipsit de dificultati si controverse.

A crescut intr-un mediu modest, inainte de a urma cursurile celor mai prestigioase universitati - un parcurs ce aminteste de cel al presedintelui american. Pentru Sonia Sotomayor, care de zile intregi se pregateste pentru noua functie cu juristii de la Casa Alba, este inceputul unui maraton care se anunta foarte solicitant, scrie RFI. Confirmarea primei femei hispanice in cea mai inalta instanta din Statele Unite va fi pronuntata, insa, abia la inceputul lunii august.

De aici inainte, personalitatea si cariera candidatei vor fi analizate in amanunt de comitetul judiciar al Senatului. Nascuta in Bronx, New York, intr-o familie portoricana cu posibilitati modeste, Sonia Sotomayor si-a terminat studiile cu calificative "stralucite", dupa care a urcat treapta cu treapta nivelurile cele mai inalte din magistratura. Acum, pentru a accede la Curtea Suprema, ea trebuie sa intruneasca votul a doua treimi dintre senatori.

Cunoscuta pentru ambitia sa, Sotomayor nu s-a menajat si, imediat dupa ce a fost nominalizata, a sunat personal 89 dintre cei 100 de senatori americani. Sotomayor, care are 54 de ani, a fost numita in functia de judecator districtual in 1992, de catre presedintele George H.W. Bush, fiind desemnata in actuala functie de catre presedintele Bill Clinton. Analistii cred ca numirea Soniei Sotomayor in functie este o decizie istorica, iar opiniile sale moderat-liberale ar putea sa-i aduca sprijinul democratilor, dar si al unora dintre republicanii din Senat.