Un inalt general iranian a declarat ca soldatii guvernamentali sunt "gata sa-si sacrifice viata" decat sa dea inapoi in fata demonstrantilor care protesteaza fata de rezultatele alegerilor prezidentiale din iunie, informeaza CNN. Gen. Sayyed Hassan Firouzabadi, seful Fortelor Armate reunite, a declarat ca soldatii iranieni sunt pregatiti sa moara, asa cum au facut-o in razboiul din anii '80, impotriva Irakului.

"Unii cred ca protestand si strigand slogane impotriva noastra, noi ne vom retrage, vom da inapoi si vom renunta. Noi suntem insa gata sa ne sacrificam vietile, asa cum am aratat in timpul Apararii Sfante (razboiul iraniano-irakian)", a declarat Firouzabadi, citat de agentia de stat Fars.

"Uniforma militara, in sistemul republicii islamice, care este sistemul Sfantului Coran, este uniforma credintei profetului", a spus generalul iranian, adaugand ca ea este "uniforma serviciului in slujba conducerii supreme si a poporului".

Pe de alta parte, seful politiei din Teheran a anuntat crearea unei forte alcatuite din 50,000 de oameni, care va asista unitatile de politie. Ulterior, aceasta forta ar putea sa se extinda la 300,000 de persoane, a declarat gen. Azizollah Rajabzadeh.

Alegerile din 12 iunie, care au fost castigate de actualul presedinte Mahmoud Ahmadinejad , au fost urmate de proteste ale sustinatorilor candidatului reformator Mir Hossein Moussavi, care au acuzat "fraude masive". Demonstratiile au fost reprimate cu brutalitate de catre fortele de ordine.