Peste 20.000 de persoane s-au adunat sambata, la Srebenica, in estul Bosniei, pentru a comemora masacrarea, in iulie 1995, a circa 8.000 de musulmani, de catre fortele sarbilor bosniaci. In cadrul ceremoniei au fost inmormantate, in cimitirul din Potocari, alte 534 de victime ale genocidului, identificate intre timp, relateaza AFP.

Pentru prima data, evenimentul este marcat si in tarile Uniunii Europene, in baza unei rezolutii adoptate, in ianuarie, de Parlamentul de la Strasbourg.

Memorialul de la Potocari, ridicat in 2003, la intrarea in Srebenica, adaposteste mormintele a circa 3.200 de victime. Aici au fost ingropate, sambata, resturile a 534 de morti, identificati intre timp cu ajutorul testelor ADN, la 14 ani de la masacru. Ramasitele victimelor, cu varste cuprinse intre 14 si 72 de ani, au fost exhumate din asa-numitele gropi comune secundare, descoperite in regiune, unde acestea au fost reingropate, in incercarea sarbilor de a ascunde crimele de razboi.

Timp de mai multe zile dupa cucerirea zonei Srebrenica -- declarata de ONU "zona de securitate" -- in 11 iulie 1995 de fortele conduse de comandantul militar sarb bosniac din timpul razboiului Ratko Mladic, aproximativ 8.000 de barbati si baieti musulmani bosniaci au fost executati sumar in cea mai grava atrocitate comisa in Europa de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial.

Anul trecut, fostul lider sarb bosniac Radovan Karadzic, unul dintre responsabilii pentru masacru, a fost arestat la Belgrad, dupa 13 ani de cautari. Acesta a fost inculpat de tribunalul ONU pentru crime de razboi si pentru rolul jucat in evenimentele de la Srebrenica. Mladic, insa, este in continuare de negasit.