Cel putin 184 de persoane au murit in timpul protestelor violente care au avut loc saptamana trecuta in regiunea Xinjiang din China, a anuntat presa de stat chineza, preluata de CNN. Alti peste 1,000 de oameni au fost raniti in urma confruntarilor dintre musulmani uiguri si chinezi han in localitatea Urumqi.

Bilantul anterior dat publicitatii indica 156 de morti. Congresul mondial uigur, condus de disidentul aflat in exil Rebiya Kadeer, a anuntat ca numarul real al victimelor este mult mai mare decat cel anuntat de oficiali: intre 600 si 800 de oameni au fost omorati in violentele din nord-vestul Chinei.

Circa 3,000 de musulmani au participat vineri la o rugaciune pentru "pace si armonie" care a avut loc intr-o moschee din Kashgar. Principalele moschei din Urumqi au fost insa inchise "la cererea imamilor", a declarat un oficial insarcinat cu problemele religioase in administratia din Xinjiang.

Comentand pe marginea evenimentelor din Xinjiang, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca ce se intampla acolo este "un fel de genocid" si a cerut autoritatilor chineze "sa-i pedepseasca pe vinovati". Mai multe demonstratii anti-chineze au avut loc in ultimele zile la Istanbul, turcii protestand fata de tratamentul la care sunt supusi musulmanii uiguri in China.

Uigurii militeaza pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent

Xinjiang este o regiune autonoma care numara aproximativ 8,3 milioane de uiguri - populatie musulmana; pe acest teritoriu au loc in mod frecvent proteste, uigurii militand pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent.

Uigurii ii acuza in mod frecvent pe etnicii Han ca ii trateaza ca pe cetateni inferiori. Potrivit disidentilor uiguri din exil, violentele de duminica au fost declansate de suprimarea brutala a unei demonstratii pasnice. Evenimente care au fortat reintoarcerea presedintelui chinez Hu Jintao la Beijing si anularea participarii sale la summitul G8+5.

In urma violentelor de saptamana trecuta, fortele de ordine au impus interdictie locuitorilor de a iesi din casa dupa lasarea serii. BBC relateaza ca principala statie de autobuz din Urumqi a fost luata cu asalt de cei care doresc sa paraseasca orasul.