Conducerea Gradinii Zoologice din Dresda a decis sa schimbe numele unei maimute din "Obama" in "Okeke" dupa ce o organizatie a negrilor din Germania a avertizat in legatura cu "insulta rasista" la adresa presedintelui SUA, informeaza Telegraph. Oficialii de la Zoo insista totusi ca mandrilul, care s-a nascut in martie, a fost numit Obama pentru a-l omagia pe liderul de la Casa Alba.

Manuela Collmar, purtatoare de cuvant a Gradinii Zoologice din Dresda, a declarat ca toate animalele nascute in decursul unui an primesc nume care incep cu aceeasi litera. In 2009, litera este O, iar un ingrijitor s-a gandit ca numele de Obama atribuit maimutei ar fi un omagiu adus presedintelui american care a si vizitat localitatea germana in iunie.

O asociatie a negrilor din Germania a acuzat insa Gradina Zoologica de rasism si a cerut schimbarea numelui primatei. Tahir Della, care reprezinta "Initiativa germanilor de culoare", a spus ca "negrii continua sa fie confruntati cu asocieri legate de lumea animalelor si de primitivitate".

Directorul Gradinii Zoologice, Karl-Heinz Ukena, si-a cerut scuze pentru scandalul creat, afirmand insa ca nici el, nici angajatii sai nu au stiut de "traditia rasista de a folosi primate pentru a caricaturiza persoanele de culoare".

In februarie, cotidianul New York Post si-a cerut scuze dupa ce a publicat o caricatura ce-l asocia pe presedintele Obama cu o maimuta turbata. Desenul a fost realizat de Sean Delonas si facea referire la un incident petrecut in Connecticut cand un cimpanzeu a atacat violent o femeie.

Ulterior, in iunie, un activist republican din Carolina de Sud a fost nevoit sa-si ceara scuze dupa ce a recunoscut ca a comparat o gorila scapata de la Gradina Zoologica Riverbanks cu "un stramos" al Primei Doamne a SUA, Michelle Obama.