Italienii reprezinta principala problema a Italiei pentru ca ei il voteaza pe Silvio Berlusconi, considera celebrul scriitor Umberto Eco, care indeamna populatia sa reactioneze pentru a nu se regasi intr-o situatie similara fascismului, relateaza AFP.

"Silvio Berlusconi nu este problema italiana. Istoria este plina de aventurieri, nu lipsiti de carisma avand un simt slab al statului, dar foarte dezvoltat cand e vorba de interesele lor, care au vrut sa-si instaureze puterea personala ocolind Parlamentele, magistratii si constitutiile", scrie Eco in saptamanalul de stanga L'Espresso.

"Cand societatea le permite, de ce sa criticam acesti oameni si nu societatea care le permite sa o faca?", se intreaba autorul faimosului roman "Numele Trandafirului".

Eco spune ca "este inutil sa fie criticat Berlusconi, care nu isi face decat meseria". "Majoritatea italienilor a acceptat conflictul de interese" din cazul sefului Guvernului, proprietar al imperiului Fininvest, care controleaza, printre altele, grupul de televiziuni Mediaset.

Scriitorul denunta o "societate bolnava" si apara libertatea presei: "In democratiile sanatoase nu este necesar sa fie aparata libertatea presei, pentru ca nimeni nu se gandeste sa o limiteze", scrie Eco, care se declara "pesimist" si considera ca interventia sa "nu va servi la nimic".