"Summit-ul G8 a ajuns la un consens istoric in ceea ce priveste reducerea poluarii", a anuntat joi presedintele american Barack Obama, citat de AFP. Liderul american a declarat ca statele dezvoltate au responsabilitatea sa conduca lupta globala impotriva incalzirii climatice.

"SUA au o responsabilitate istorica in a conduce aceasta lupta. In trecut, Statele Unite au esuat uneori in indeplinirea obligatiilor lor", a spus Obama, adaugand ca este "un inceput bun insa mai este mult de facut".

Liderii statelor G8 au discutat cu sefii statelor emergente in incercarea de a-i convinge sa accepte un nou acord privind limitarea incalzirii climatice. Intalnirea de astazi din L'Aquila, prezidata de Obama, a avut loc la o zi dupa ce statele G8 au decis reducerea la jumatate a emisiilor de gaz cu efect de sera, la nivel mondial, pana in anul 2050, fata de nivelul inregistrat in 1990.

Intalnirea se anunta extrem de tensionata, in contextul in care statele emergente ezitau sa-si dea acceptul pentru un nou acord iar negocierile se anunta dificile.

Liderii statelor ce formeaza G8 (Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia si SUA) au decis miercuri reducerea la jumatate a emisiilor de gaz cu efect de sera, la nivel mondial, pana in anul 2050, fata de nivelul inregistrat in 1990. Cat priveste statele puternic industrializate, planul pentru acestea este de reducere cu 80% sau mai mult.

Deciziile au ca obiectiv final sa limiteze incalzirea globala la o crestere de 2 grade Celsius, potrivit declaratiei finale de la summitul din Aquila, Italia. "Recunoastem avertismentul transmis de oamenii de stiinta potrivit caruia cresterea medie a temperaturii globale peste nivelul pre-industrial nu trebuie sa depaseasca 2 grade Celsius", au anuntat cei opt lideri, intr-o declaratie citata de AFP.

Expertii citati de BBC afirma insa ca deocamdata nu se cunoaste modul in care vor fi atinse tintele propuse la intalnirea G8. Problema principala este aceea ca nu au fost fixate obiective intermediare, iar statele emergente par sa nu fie dispuse sa accepte reduceri masive ale emisiilor de gaz cu efect de sera.