Liderii G8 si cei ai statelor emergente - G5 au cazut de acord sa finalizeze negocierile comerciale de la Doha, privind liberalizarea comertului mondial, in 2010. Anuntul a fost facut de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scrie Reuters.

Tot joi, participantii la summitul care se desfasoara in L'Aquila, Italia, s-au angajat sa "opuna rezistenta in fata protectionismului" si sa "incurajeze deschiderea pietelor". "Ne-am luat angajamentul sa cautam sa ajungem la o concluzie ambitioasa si echilibrata a ciclului dezvoltarii Doha in 2010", se arata in proiectul lor de declaratie, citat de AFP.

Cele mai importante declaratii facute de Nabuo Tanaka, directorul executiv al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA):

  • fondurile speculative si viitoarele piete transparente au un rol bine definit: stoparea volatilitatii pretului la petrol;
  • este nevoie de mai multe date de pe pietele emergente pentru a reduce volatilitatea pretului la petrol;
  • in 2010, va urma "o destindere foarte puternica" a cererii de petrol;
  • pana in 2014, pietele vor fi "foarte solide".

Deciziile luate de liderii G8 si G5 la reuniunea la nivel inalt de joi:

  • membrii G8 s-au angajat sa investeasca cel putin 15 miliarde de dolari americani, in urmatorii trei ani, pentru securizarea alimentara.
  • China a facut apel la liderii G8 si G5 sa depuna eforturi pentru crearea unui sistem monetar mult mai diversificat si mai "rational", pentru a stabiliza ratele de schimb din alte state
  • G8 si G5 au decis sa depuna toate eforturile pentru evitarea devalorizarii sistemului monetar
  • promovarea unui sistem financiar international stabil
  • liderii au tras un semnal de alarma in ceea ce priveste implicatiile pe care criza le va avea asupra eradicarii saraciei

Grupul G5 este format din Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, in timp ce G8 are ca membri Statele Unite, Rusia, Canada, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Japonia. Potrivit unui diplomat european, principalele economii ale lumii - responsabile de 80% dintre emisiile de gaze cu efect de sera - au cazut de acord sa limiteze cresterea incalzirii globale la maximum 2 grade Celsius.

Cele 16 state ale Forumului principalelor economii (MEF), ce grupeaza statele membre G8, G5 si Australia, Coreea de Sud si Indonezia, se reunesc joi dupa-amiaza la L'Aquila. In proiectul de declaratii, MEF "recunoaste ca o crestere a temperaturii medii globale nu trebuie sa depaseasca 2 grade Celsius, fata de nivelul pre-industrial".