Liderii statelor G8 discuta, joi, cu sefii statelor emergente in incercarea de a-i convinge sa accepte un nou acord privind limitarea incalzirii climatice, informeaza BBC. Intalnirea de astazi din L'Aquila intervine la o zi dupa ce statele G8 au decis reducerea la jumatate a emisiilor de gaz cu efect de sera, la nivel mondial, pana in anul 2050, fata de nivelul inregistrat in 1990.

Intalnirea de joi, prezidata de liderul american Barack Obama, se anunta tensionata, in contextul in care statele emergente ezita sa-si dea acceptul pentru un nou acord iar negocierile se anunta dificile.

Liderii statelor ce formeaza G8 (Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia si SUA) au decis miercuri reducerea la jumatate a emisiilor de gaz cu efect de sera, la nivel mondial, pana in anul 2050, fata de nivelul inregistrat in 1990. Cat priveste statele puternic industrializate, planul pentru acestea este de reducere cu 80% sau mai mult.

Deciziile au ca obiectiv final sa limiteze incalzirea globala la o crestere de 2 grade Celsius, potrivit declaratiei finale de la summitul din Aquila, Italia. "Recunoastem avertismentul transmis de oamenii de stiinta potrivit caruia cresterea medie a temperaturii globale peste nivelul pre-industrial nu trebuie sa depaseasca 2 grade Celsius", au anuntat cei opt lideri, intr-o declaratie citata de AFP.

Expertii citati de BBC afirma insa ca deocamdata nu se cunoaste modul in care vor fi atinse tintele propuse la intalnirea G8. Problema principala este aceea ca nu au fost fixate obiective intermediare, iar statele emergente par sa nu fie dispuse sa accepte reduceri masive ale emisiilor de gaz cu efect de sera daca tarile puternic industrializate nu vor promite mai multa asistenta financiara.

Programul de joi al reuniunii G8:

ora 12.30 GMT (15.30 ora Romaniei) - Schimbarea climatica - Brazilia, China, India, Mexic, Africa de Sud, Egipt se alatura discutiilor

ora 13.00 GMT (16.00 ora Romaniei) - Reuniunea Major Economies Forum

Programul de vineri al reuniunii G8:

ora 06.30 GMT (09.30 ora Romaniei) - Impactul crizei asupra Africii (vor participa lideri africani)

ora 08.30 GMT (ora 11.30 ora Romaniei) - Securitatea alimentara

ora 11.00 GMT (ora 14.00 ora Romaniei) - Conferinta de presa finala