Fortele de securitate au facut joi dimineata un tur de forta in capitala regiunii Xinjiang. Zeci de autovehicule cu militari inarmati au traversat strazile din Urumqi, gata sa intervina la cel mai mic semn de violenta. Situatia s-a calmat, insa, in orasul unde duminica au izbucnit proteste fara precedent, soldate cu moartea a 156 de oameni si ranirea a peste 1.000. La patru zile de la declansarea violentelor, lucrurile par sa reintre in normal, scrie AFP.

Vizibil mai putini, militarii si politistii continua sa formeze un cordon de securitate intre cartierul chinezilor Han si cel al etnicilor majoritari in regiune, uguri. Autoritatile de la Beijing vorbesc de faptul ca principala cauza a evenimentelor o reprezinta relatiile interetnice dintre cele doua comunitati. Uigurii din exil spun, insa, altceva: revolta a avut ca tinta chiar regimul de la Beijing, pe care il acuza de represalii politice si religioase.

VIATA ISI REINTRA IN NORMAL - IMAGINI DIN URUMQI

Xinjiang este o regiune autonoma care numara aproximativ 8,3 milioane de uiguri - populatie musulmana; pe acest teritoriu au loc in mod frecvent proteste, uigurii militand pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent. Congresul mondial uigur, condus de disidentul aflat in exil Rebiya Kadeer, a anuntat ca numarul real al victimelor este mult mai mare decat cel anuntat de oficiali: intre 600 si 800 de oameni au fost omorati in violentele din nord-vestul Chinei.

Dupa ce au fost inchise trei zile, magazinele au inceput sa isi reia activitatea. Nu toti, insa, au revenit la lucru. Cativa au preferat sa ramana in case, de frica unor noi violente. "Cum putem sa ne reluam viata normala, cu atatia soldati?", se intreaba o localnica. Bazarul, o piata de mari dimensiuni, situata in mijlocul cartierului uigur, nu este inca inchis. Si, pentru multi dintre uiguri, starea comertului ilustreaza clar modul diferentiat in care Beijingul trateaza cele doua comunitati. "Ne-au spus ca putem deschide dupa trei zile, dar suntem deja in a patra si nu ne lasa", se plange proprietarul unui magazin de imbracaminte. "Acolo (in cartierul chinezilor Han, n. red), autobuzele au inceput sa circule si magazinele s-au deschis. Aici, nu circula nici autobuze si nici bazarul nu si-a reluat activitatea".

Uigurii ii acuza in mod frecvent pe etnicii Han ca ii trateaza ca pe cetateni inferiori. Potrivit disidentilor uiguri din exil, violentele de duminica au fost declansate de suprimarea brutala a unei demonstratii pasnice. Evenimente care au fortat reintoarcerea presedintelui chinez Hu Jintao la Beijing si anularea participarii sale la summitul G8+5. Pana acum, seful de stat nu a facut nicio declaratie publica pe acest subiect.