Teatrele si salile de tango sunt inchise, elevii sunt in vacanta fortata, turistii si-au abandonat vacantele: Buenos Aires s-a transformat intr-un oras fantoma, dupa ce pandemia de gripa porcina a omorat 70 de oameni in Argentina. "Calle Corrientes", strada unde este concetrata cea mai mare parte a evenimentelor culturale, este de nerecunoscut, scrie AFP.

Spectacolele au fost suspendate pentru 10 zile, semn al psihozei care s-a instalat in Argentina, a treia tara din lume in ceea ce priveste victimele acestei maladii. Numeroase baruri si cluburi sportive si-au inchis si ele portile. De frica sa nu fie victimele maladiei care a contaminat deja 100.000 de persoane, potrivit autoritatilor, cei mai multi locuitori au ales sa munceasca de acasa. "Sunt putine masini la intrarea in oras. Oamenii au ales sa stea in casa pana la sfarsitul saptamanii, ca masura de preventie", a declarat pentru AFP Anabella Barugel, responsabil al unei agentii de turism.

Si turistii au abandonat strazile orasului. "De obicei, multi brazilieni veneau in aceasta perioada, dar anul acesta situatia s-a schimbat, mai ales dupa ce guvernul lor le-a recomandat sa-si anuleze vacantele in Argentina, din cauza gripei porcine", a explicat Diego Iriarte, vanzator de bilete la o sala de tango.

Milioane de elevi si studenti au intrat in vacanta inainte de vreme, dupa ce autoritatile au decis sa grabeasca finalul anului scolar pentru a incetini propagarea virusului. Ministerul Educatiei a realizat, totusi, o retea speciala pentru ca elevii sa isi poata face temele in continuare.

Pe strada, exista si persoane care incearca sa scoata profit din noua realitate: un vanzator le ofera trecatorilor "doua masti la pretul uneia singure". La metrou, alti intreprinzatori "de sezon" vand gel cu alcool pentru dezinfectarea mainilor, un produs care e tot mai greu de gasit. "Am primit cantitati mari de gel cu alcool, dar toate au fost trimise in tara. Cand un cumparator descopera ca noi inca avem, ii anunta si pe apropiati si prieteni prin telefon", povesteste o farmacista.

Principalul tratament antiviral, Oseltamivir, care le este distribuit gratuit bolnavilor si in spitale, nu mai este nici el disponibil in farmacii.

77.201 cazuri de gripa porcina au fost inregistrate pana acum in intreaga lume, potrivit ultimului bilant dat publicitatii miercuri de Organizatia Mondiala a Sanatatii. De la izbucnirea pandemiei, 332 de persoane si-au pierdut viata dupa contractarea virusului H1N1.