Statele Unite ale Americii nu au dat "in niciun caz" unda verde Israelului pentru a ataca Iranul, a declarat marti seara presedintele Barack Obama, transmite BBC News.

Comentariile liderului de la Casa Alba vin dupa ce vicepresedintele Joe Biden a declarat ca SUA nu vor sta in calea unui raspuns armat al Israelului la amenintarea nucleara iraniana.

Intre timp, seful Statului Major Interarme, amiralul Mike Mullen, a afirmat ca Washingtonul ar trebui sa-si pastreze deschise toate optiunile, inclusiv cele militare.

Presedintele Obama a afirmat ca SUA va incerca sa rezolve dosarul nuclear iranian "pasnic, prin intermediul canalelor diplomatice".

Joe Biden declarase duminica, pentru ABC TV, ca "Israelul poate decide singur ce e in interesul sau si ce trebuie sa faca in privinta Iranului".

Intrebat daca aceasta afirmatie inseamna ca Washington a dat unda verde unui atac israelian, Obama a precizat: "In niciun caz".

Dar presedintele i-a luat apararea adjunctului sau, care a fost acuzat ca este un gafeur de proportii, in timpul alegerilor prezidentiale din 2008.

"Cred ca vicepresedintele Biden a spus limpede ca nu putem dicta altor tari care sunt interesele lor de securitate", a explicat Obama.

El a adaugat ca SUA isi rezerva dreptul de a recurge la "orice actiuni", in caz de nevoie, pentru a se proteja, fara insa a oferi detalii suplimentare.

Mullen a declarat, la Washington, ca Teheranul ar putea obtine bomba atomica in unu pana la trei ani, ceea ce ar avea un "potential foarte destabilizator" in Orientul Mijlociu.