Orasul Urumqi este in stare de asediu. Miercuri dimineata, locuitorii din capitala regiunii Xinjiang s-au trezit inconjurati de forte de ordine, intr-o liniste precara ce nu face decat sa sporesca tensiunile din zona, scrie Le Monde. Zeci de mii de membrii ai fortelor de securitate au impanzit tot orasul. Soldati si politisti, inarmati cu pusti automate, baionete si tunuri, au ocupat centrul localitatii.

Fortele de ordine au fost trimise in zona pentru a pune capat conflictelor sangeroase izbucnite in urma cu patru zile intre uiguri, etnie majoritara in regiunea Xinjiang, si chinezii Han, etnie majoritara in China. Tensiunile sunt, insa, departe de a fi spulberate. Peste 200 de uiguri, purtand arme improvizate, au inceput sa protesteze intr-un cartier musulman din Urumqi, in ciuda prezentei politiei.

Este a patra zi in care manifestatiile continua in capitala regiunii autonome Xinjiang, dupa ce revolta de duminica a facut 156 de morti si peste 800 de raniti, potrivit unor surse oficiale citate de AFP. “Noaptea trecuta, in jur de 300 de chinezi Han au spart cordonul de securitate, au atacat mai multe locuinte si au devastat un restaurant”, a declarat pentru agentia de presa franceza un tanar muslman de 20 de ani. Nu s-au oprit aici si “au batut un om in varsta de 50 de ani”, a continuat Akbar.

Chinezii Han au “invadat”, marti, strazile din Urumqi, inarmati cu bastoane si cutite, amenintand ca se vor razbuna pe uiguri. Fortele de ordine au reusit sa desparta, insa, cele doua tabere.