Reteaua Twitter ar trebui sa castige Premiul Nobel pentru Pace pentru rolul pe care l-a jucat in recentele miscari de strada din Iran, a declarat un fost consilier american pe probleme de securitate nationala, citat de Brand Republic. Mark Pfeifle, care a lucrat pentru presedintele George W Bush, a sugerat ca reteaua de microblogging ar trebui luata in considerare pentru premiul Nobel pentru Pace, acordat celor care militeaza pentru "fraternitate intre natiuni" si pentru "promovarea pacii".

Pfeifle a declarat ca reteaua Twitter a jucat un rol esential in monitorizarea crizei din Iran, izbucnita la finalul alegerilor prezidentiale. "Cand ziaristii traditionali au fost fortati sa paraseasca tara, Twitter a devenit o fereastra pentru ca lumea sa vada speranta, eroismul si groaza", a scris fostul consilier intr-un material publicat de Christian Science Monitor. Potrivit informatiilor, peste 220.000 de tweets (postari pe Twitter) erau trimise din Iran in fiecare ora in momentul culminant al crizei.

"Twitter a devenit corespondentul de la fata locului, reporterul si producatorul. Si, datorita acestui fapt, Twitter si creatorii sai merita sa fie luati in considerare pentru Premiul Nobel pentru Pace", a scris Pfeifle.

"In ultima luna, 140 de caractere au fost suficiente pentru a arunca o lumina asupa opresiunii din Iran si a face din Twitter un agent al schimbariii", sustine Pfeifle, care a respins acuzatiile aduse de unii la adresa retelei ca "iroseste timpul" oamenilor.

Pfeifle a laudat si alte retele sociale, precum Facebook, unde candidatul reformator iranian Mir Hossein Mousavi a strans peste 100,000 suporteri.

Castigatorii Premiului Nobel pentru Pace sunt alesi de Comitetul Nobel din Norvegia, care este numit de catre Parlamentul de la Oslo. Procesul de desemnare a castigatorului a fost criticat deseori, din cauza ca unele personalitati marcante, precum Mahatma Ghandi, n-au castigat premiul.

Anul trecut, laureat a fost finlandezul Martti Ahtisaari.