Presedintele Barack Obama l-a descris pe premierul rus Vladimir Putin drept presedintele Rusiei, transmite Reuters, care precizeaza ca greseala liderului american intareste, inca o data, opinia generala ca fostul lider de la Kremlin ramane cel mai puternic om din Rusia.

"Banuiesc ca atunci cand voi vorbi cu presedintele... aa... premierul Putin maine (n.red. marti), el va spune acelasi lucru", a declarat Obama, vorbind despre obiectiile liderilor de la Moscova legate de planul american de amplasare a unui scut anti-racheta in Europa.

Greseala lui Obama a venit la doar cateva minute dupa ce liderul american a oferit un raspuns extrem de calculat la intrebarea unui reporter care a vrut sa stie "cine conduce, de fapt, Rusia?".

Dmitri Medvedev a devenit presedinte al Federatiei Ruse in mai anul trecut, iar Putin a preluat fraiele Executivului de la Moscova. Mai multi analisti politici cred insa ca Vladimir Putin este cel care conduce cu adevarat Rusia.

Obama l-a laudat pe Putin

In cursul unei intalniri desfasurate marti dimineata, presedintele Obama l-a laudat pe Vladimir Putin, afirmand ca acesta este "un moment excelent pentru a imbunatati relatiile" dintre Rusia si SUA.

Obama a vorbit despre "activitatea extraordinara" a lui Putin in timpul mandatelor de presedinte dar si in functia de premier. La randul sau, Putin a afirmat ca "imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari este legata de rolul jucat de Obama".

BBC precizeaza ca, saptamana trecuta, Obama l-a descris pe Putin ca un "om cu mentalitatea Razboiului Rece care sta cu un picior in trecut", provocand un raspuns taios din partea Administratiei de la Kremlin.

Intalnirea dintre cei doi are loc in contextul vizitei pe care liderul american o efectueaza in Rusia. Obama urmeaza sa sustina marti un important discurs pe teme de democratie, economie globala dar si pe marginea relatiilor dintre Rusia si Statele Unite. Luni, la sfarsitul convorbirilor cu presedintele rus Medvedev, Obama a semnat opt acorduri separate cu Rusia, inclusiv intelegeri comerciale in valoare de peste 1,5 miliarde de dolari.