Vizita de luni a presedintelui american, Barack Obama, in Rusia a provocat un dezghet in relatiile bilaterale pe plan economic si politic: investitii americane de 1,5 miliarde dolari, contrabalansat de sprijinul Rusiei pentru campania din Afganistan. "Reset" a fost termenul folosit de Obama pentru a caracteriza impactul discutiilor de luni cu Dmitri Medvedev asupra relatiilor bilaterale. Un singur dezacord major pe agenda: scutul american anti-racheta.

Contracte de 1,5 miliarde dolari

Vizita presedintelui american in Rusia s-a tradus prin acorduri in valoare de peste 1,5 miliarde, incheiate intre companii. Un acord pe termen lung in ceea ce priveste schimburile de afaceri dintre cele doua tari depinde, insa, de modul in care Moscova va stimula legile statului de drept, scrie Reuters.

"Avem nevoie de increderea ca aceste lucruri vor ramane stabile, ca regulile raman aceleasi", a declarat Samuel Allen, presedintele companiei americane Deere & Co., dupa ce a anuntat o investitie de 500 de milioane de dolari in Rusia, in urmatorii 5-7 ani.

"Cred ca, pe termen lung, asta e ceea ce guvernul rus va incerca sa faca; dar, in acest moment, situatia nu este atat de stabila pe cat am vrea sa fie, ceea ce ne face sa ezitam, din cand in cand", a precizat el. Acordurile comerciale dintre Rusia si Statele Unite au ajuns anul trecut la 36 miliarde de dolari.

Reperele unei zile istorice:

- acordul asupra neproliferarii armelor nucleare

- acordul de tranzit a fortelor aeriene americane in spatiul rusesc, spre Afganistan

- crearea unei comisii comune pentru imbunatatirea relatiilor comerciale

- intelegerea de a demara o noua epoca a relatiilor dintre cele doua state

- acordul privind investitiile masive ale SUA in Rusia

Integral - Conferinta de presa sustinuta de Obama si Medvedev la finalul discutiilor de la Kremlin

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

S-au alaturat investitiilor anuntate de Deere in Rusia, si gigantul industriei de bauturi racoritoare PepsiCo, precum si constructorul de avioane Boeing. Kremlinul a anuntat ca marea companie petroliera Lukoil a vrut sa investeasca intr-o noua rafinarie de pe coasta de est a Statelor Unite cu ConocoPhillips. "Daca vom avea succes pe partea geopolitica a reuniunii la nivel inalt, vom vedea mult mai multe investitii ale companiilor americane", a spus pentru Reuters presedintele Camerei de Comert Americane din Rusia, Andrew Somers.

"Speram ca presedintele Medvedev va fi capabil sa continue campania de imbunatatire a statului de drept. Cred ca aceasta este cea mai mare opreliste in calea investitiilor americane, ingrijorarea cu privire la statul de drept", a adaugat acesta.

Directorii companiilor americane au vorbit in nenumarate randuri despre un stat de drept construit pe principii subrede, de birocratie si de coruptie ca obstacole principale de care se lovesc in incercarea de a face afaceri in Rusia. Gary Locke, secretarul american al Comertului, a luat si el parte, alaturi de Obama, la intalnirea cu presedintele rus Dmitri Mdevedev si a organizat o cina de afaceri cu principalii directori de companii americane.

PepsiCo a anuntat luni ca va majora investitiile in Rusia de la 3 la 4 miliarde dolari, in urmatorii trei ani. "Aceste investitii reflecta foarte clar increderea pe care o avem in Rusia si angajamentele pe termen lung pe o piata atat de importanta", a declarat Indra Nooyi, presedinta PepsiCo.

Boeing va lansa marti un parteneriat cu cel mai mare producator de titan din lume, compania rusa VSMPO-Avisma, au declarat surse din industrie, citate de Reuters. Intelegerea va aduce in Rusia 700-900 de milioane de dolari din cumpararea de titan pentru noul avion 787 Dreamliner, de la Boeing.

Pe langa Boeing, John Deere si PepsiCo, directori executivi de la gigantul petrolier ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips si Alcoa au calatorit la Kremlin alaturi de Barack Obama.