UPDATE Rusia si-a dat acordul ca fortele militare aeriene ale Statelor Unite sa tranziteze teritoriul rus, spre Afganistan. Potrivit pactului incheiat intre Washington si Moscova, rusii au autorizat tranzitarea spatiului aerian rus de catre 4.500 de zboruri militare americane anuale, anunta Reuters. Intelegerea parafata luni si facuta publica de Casa Alba are in vedere si munitia transportata in aparatele de zbor detinute de americani.

Pactul a fost realizat in timpul discutiilor de la Kremlin dintre presedintele american Barack Obama si liderul rus Dmitri Medvedev. "Acest acord va permite Statelor Unite sa diversifice rutele de transport utilizate pentru trimiterea de trupe si echipament catre fortele internationale din Afganistan", a anuntat Casa Alba intr-o declaratie. "Prin accesul la aceste rute de tranzit, Federatia Rusa permite o crestere substantiala a eficientei luptei noastre impotriva fortelor extremiste din Afganistan", continua Casa Alba, potrivit Reuters.

Noile rute sunt cu atat mai importante pentru Statele Unite, cu cat rutele existente care tranziteaza Pakistanul au fost atacate de militanti. Intelegerea de la Kremlin inseamna "salvarea" a 133 de milioane de dolari anual, din bugetul SUA - bani proveniti din cheltuielile pe combustibil si alte costuri, scrie Reuters. Acordul va fi valabil timp de un an, cu prelungire pe termen nelimitat in cazul in care ambele parti cad de acord asupra acestui aspect. Precizarea a fost facuta de un oficial american, care a declarat ca pactul necesita ratificarea in parlamentul rus.

Imagini de la sosirea lui Barack Obama la Moscova

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

Decizia a fost anuntata de Casa Alba la cateva ore dupa ce, la Kremlin, au inceput discutiile dintre Barack Obama si Dmitri Medvedev. Intalnirea se desfasoara in Sala Verde a Marelui Palat al Kremlinului, unde au loc de obicei cele mai importante ceremonii, precum decernarea de premii, convorbiri internationale si receptii oficiale. Cei doi lideri de stat au prefatat evenimentul printr-o gluma legata de timpul racoros de la Moscova, care contribuie la buna desfasurare a intalnirii. "Pentru ca afara e destul de rece, vom putea sa lucram cum trebuie", a spus Obama, citat de RIA Novosti .

Replica nu s-a lasat asteptata, iar liderul de la Kremlin a declarat: "Pana si conditiile meteorologice incurajeaza acest tip de discutii", scrie AFP. Dupa mai multe zile ploioase, astazi la Moscova mercurul termometrelor nu s-a ridicat mai sus de 10-11 grade. "Intr-adevar, e mai bine in casa decat afara", a continuat Obama, amintindu-si ca ultima data cand s-a aflat in capitala rusa (in 2005, in calitate de senator) era o caldura de 26,6 grade Celsius.

Discutiile dintre cei doi sefi de stat au fost urmate de o intalnire in formatiune largita, la care au participat secretarul Consiliului de securitate Nikolai Patrusev, prim-vicepremierul Igor Shuvalov, consilierul prezidential Arkadi Dvorkovich, ministrul Economiei Elvira Nabiullina si ministrul Apararii, Anatoli Serdiukov, potrivit agentiei de presa citate.

Presedintele Barack Obama a calificat drept productive primele sale convorbiri cu Dmitri Medvedev. "Dicutiile in format restrans au fost foarte productive. Nu ma indoiesc ca vom progresa in toate problemele pe care ni le-am propus sa le dezbatem", a spus Obama la inceputul intrevederii in format extins. "Nu am pierdut timpul degeaba. Am analizat teme importante", a aratat, la randul sau, Medvedev, citat de RIA Novosti.

Presedintii Rusiei si SUA vor semna luni la Kremlin un document care cuprinde principalii parametrii pentru incheierea unui nou tratat in domeniul dezarmarii nucleare, a anuntat viceministrul rus de externe, Seghei Riabkov, prezent la discutii, informeaza Vzgliad , citand ITAR-TASS. Presedintele Obama si familia acestuia au fost intampinati la Kremlin cu traditionalul obicei al "ceaiului de bun venit". Dupa aceea, Obama a plecat impreuna cu Medvedev la discutii, iar sotiile celor doi sefi de stat si copiii, intr-o excursie in Palatul armelor si la o plimbare prin Kremlin, scrie RIA Novosti .